Friss hírek

2010.03.29. 16:10

Barokk detektívek a 30. Budapesti Tavaszi Fesztiválon

<p>A világ egyik legpatinásabb régi zenei együttese, az angol Florilegium tagjai nemcsak zenészek, hanem detektívek is. Saját bevallásuk szerint azért tudják az eredetihez kísértetiesen hasonlóan megszólaltatni a barokk örömzenét, mert évekig nyomoznak utánuk. A "bizonyítási eljárást" április 4-én a 30. Budapesti Tavaszi Fesztiválon, az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartják Emma Kirkby és Michael Chance operaénekesek közremûködésével.</p>

A Florilegium repertoárja a XVII-XVIII. századi kamaradaraboktól a zenekari mûvekig, a concertóktól az oratóriumokig és passiókig terjed. A zenekart azért számít a világ egyik legelismertebb régi zenei együttesének, mert nagyon kevesen tudják olyan precízen megszólaltatni a barokk zenét, mint õk. Még a klasszikus zenészek is úgy vélik, hogy rendkívül nehéz eltalálni a megfelelõ tempót, hiszen errõl nem maradtak fenn írásos feljegyzések.

A zeneszerzõk utasításai valóban elég kevés kapaszkodót adnak, bár néha azért feltüntették, hogy Adagio, Andante vagy Presto. Szerencsére sok írás fennmaradt a korabeli táncok tempójáról, hiszen a barokk zenékre számtalan koreográfia született. Összességében azt lehet mondani, hogy valóságos detektívnek kell lenni a barokk zenéhez, hogy az ember fülön csípje a lehetõ legjobb elõadásmódot - árulta el érdeklõdésünkre Ashley Solomon, a Florilegium mûvészeti vezetõje.

A Florilegium igazi örömzenével érkezik a 30. Budapesti Tavaszi Fesztiválra. Vivaldi közkedvelt darabjai mellett Pergolesi mûveit tûzik mûsorra születésének 300. évfordulója alkalmából. Az április 4-i hangversenyen fellép a világhírû szoprán énekesnõ, Emma Kirkby, valamint Michael Chance brit kontratenor.

A Florilegium az elmúlt csaknem húsz évben valamennyi földrészen adott már koncertet, és visszajáró vendég a legszínvonalasabb fesztiválokon. A Budapesti Tavaszi Fesztiválon is szerepeltek már és azonnal elfogadták az újabb meghívást - mondta a mûvészeti vezetõ:
- Nagyjából öt-hat éve koncerteztünk önöknél Haydn mûveivel, és kiválóan éreztük magunkat. Az emberek hihetetlenül lelkesek és barátságosak voltak. Magyarországnak fantasztikus kulturális öröksége van, ezért nagy örömmel és izgalommal készülünk a visszatérésre.

Bõvebb információ a koncertrõl a fesztivál honlapján a: www.btf..hu oldalon olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!