Friss hírek

2009.03.23. 12:56

Nem kapott beutazási vízumot a Dél-afrikai Köztársaságba a dalai láma

<p>Visszautasította a Dél-afrikai Köztársaság a dalai láma vízumkérelmét, amelyet a tibeti vallási vezető azért kérvényezett, hogy részt vehessen egy, a héten rendezendő nemzetközi békekonferencián Johannesburgban - jelentette be hétfőn a dél-afrikai elnök szóvivője.</p>

Thabo Masebe szerint azért döntöttek így, mert az országnak "nem érdeke a Nobel-díjas láma látogatása". Úgy vélik ugyanis, hogy ha a vallási vezető részt venne a konferencián, azzal elvonná a figyelmet 2010-es labdarúgó világbajnokságról, amelynek az afrikai ország ad otthont. "Nem engedhetjük, hogy Kína és Tibet álljon a figyelem középpontjában" - fogalmazott a szóvivő, hozzátéve, hogy országa a kínai kereskedelmi kapcsolatokat is szem előtt tartotta a döntés meghozatalakor.

Desmond Tutu, Johannesburg Nobel-díjas érseke a döntés után máris jelezte: ugyan őt is meghívták, ám tiltakozásul bojkottálni fogja a konferenciát. Az 1959 óta indiai száműzetésben élő dalai láma képviselői ugyanakkor úgy nyilatkoztak, hogy nem lepte meg őket a johannesburgi döntés. A száműzött tibeti kormány ugyanis úgy véli: Kína folyamatosan nyomást gyakorol több országra, hogy utasítsák vissza a dalai láma vízumkérelmét.

A békekonferenciát annak érdekében szervezték a Dél-afrikai Köztársaságban, hogy egy évvel a nemzetközi labdarúgó-torna előtt bizonyítsák: az ország síkra száll az emberi jogok védelmében. A tanácskozásra Desmond Tutu mellett meghívást kapott több Nobel-békedíjas személyiség, köztük Nelson Mandela és F.W. de Klerk volt dél-afrikai elnökök, valamint Martti Ahtisaar volt finn államfő, az ENSZ egykori namíbiai különmegbízottja is. De Johannesburgba várják Joseph Blattert, a FIFA elnökét és Charlize Theron Oscar-díjas dél-afrikai színésznőt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!