Friss hírek

2010.09.08. 17:15

Fidesz: A magyar médiaszabályozásról írt EBESZ-jelentés úgy néz ki, mintha a szocialisták írták volna

<p>A magyar médiaszabályozásról az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) által írt jelentés úgy néz ki, mintha Budapesten írták volna, a kifogások megfogalmazása több helyen szó szerint megegyezik a szocialisták vádjaival - reagált L. Simon László, a Fidesz országgyűlési képviselője az EBESZ keddi jelentésére, amely több kritikát is megfogalmaz a részben már elfogadott új médiatörvénnyel kapcsolatban.</p>

A fideszes politikus szerint az európai szervezet kritikái nem veszik figyelembe azokat a fideszes módosító javaslatokat, amelyek pontosították a kisebb hibákat. Ráadásul a törvény hatályát illetően is olyan kifogást fogalmaznak meg, amely nem állja meg a helyét. A magyar médiatörvényt nem szándékoznak kiterjeszteni külföldre is, az a Magyarországon bejegyzett médiára vonatkozik. Természetesen jogos igény, hogy a külföldön bejegyzett, de magyar nyelvű, Magyarországra irányuló médiatermékek is figyelembe vegyék - tette hozzá.

Szó nincs arról sem, amit szintén kifogásol az EBESZ, miszerint az új szabályozás alkalmas arra, hogy csökkentsék a műsorszolgáltatók számát - mondta L. Simon László. Ahogy az is téves felvetés szerinte, hogy az új médiatörvény korlátozná a szabad véleménynyilvánítást, a regisztrációs kötelezettség pedig új szolgáltatók piacra lépését.

A Fidesz politikusa felhívta arra is a figyelmet, hogy az EBESZ-jelentés a médiaszabályozásssal kapcsolatos alkotmánymódosításban is talált hibát, egy szót kifogásoltak. Pedig ezt a módosítást Sólyom László azonnal aláírta, és azóta sem nyújtott be ezzel kapcsolatban senki kifogást az Alkotmánybírósághoz. L. Simon László szerint az EBESZ-nek sem kellene beavatkoznia a magyar alkotmányba.

A fideszes politikus szerint jó lenne, ha a jövőben az EBESZ Magyarországról írt jelentései előtt megkérdezné a Fideszt, vagy a magyar kommunikációs államtitkárságot. Mind a frakció, mind az államtitkárság szívesen együttműködik velük. Ebben az esetben ugyanis elkerülhető lenne, hogy ezek a jelentések az "ellenzéki informátorok" véleményét tükrözzék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!