Nagyvilág

2011.04.22. 18:49

Megkezdik az Air France-gép roncsainak felhozását

<p>Már úton van az Atlanti-óceánra az a francia roncskiemelő mentőhajó, amellyel a 2009-ben az óceánba zuhant Air France-gép roncsait fogják felhozni. A darus mentőhajó pénteken indul el Dakar kikötőjéből a négyezer méteres mélységben fekvő roncsokhoz, amelyeket pár hete találtak meg. A mentés várhatóan jövő hét kedden indulhat.</p>

Az "Ile de Sein" nevű mentőhajó a szenegáli Dakar kikötőjéből indul, ahova péntek délelőtt érkezett, hogy a mentésben segítő szakembereket vegyen a fedélzetére - közölte az AFP francia hírügynökséggel a hajó egyik tisztje. A francia polgári légiközlekedés-biztonsági nyomozó iroda (BEA) igazgatójának elmondása szerint várhatóan kedden kezdhetik meg a roncsdarabok és a holttestek felhozását.

A robot-tengeralattjáróval és egy erős daruval felszerelt mentőhajóval sikerülhet megtalálni az Airbus A330-as típusú gép repülési adatait és a pilótafülkében elhangzott beszélgetéseket rögzítő úgynevezett fekete dobozokat. Azok nélkül feltehetően sosem fog kiderülni, hogy pontosan miért zuhant le a gép.

Az Air France 447-es számú járata Rio de Janeiróból tartott Párizsba, amikor 2009 június elsején az Atlanti-óceánba csapódott. A fedélzeten lévő 228 ember - köztük négy magyar állampolgár és egy szlovákiai magyar - közül senki sem élte túl a zuhanást.

A gép roncsait csak április elején találták meg, egy március végén indított, negyedik és egyben utolsónak szánt kutatás alatt. Azelőtt a repülőgép roncsainak mindössze három százalékát sikerült megtalálni, valamint nagyjából ötven holttestet.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!