Friss hírek

2009.07.16. 08:30

KLÍMA - Nagy-Britannia az áram 30 százalékát megújuló energiaforrásból termeli 2020-ra

<p>Nagy-Britannia ugrásszerűen akarja növelni az áramtermelésben a megújuló energiaforrások arányát. A felhasznált áram 30 százalékát fogják 2020-ra megújuló forrásból előállítani, további 10 százalékát pedig nukleáris vagy más tiszta erőművekben.</p>

Az Ed Milliband energiaügyi miniszter által szerdán ismertetett széndioxid-csökkentési kormányterv szerint a jelenlegi 7 ezer szélturbinán kívül több ezer újat építenek.

A miniszter elismerte, hogy a megújuló energiaforrások arányának növelése drágítani fogja a villanyt a háztartások számára. A kormány számításai szerint 2015 után a háztartások energiaszámlája 8 százalékkal fog emelkedni, de ösztönözni és segíteni fogják az energiatakarékosságot. Például a lakások hőszigetelésével vagy az intelligens fogyasztásmérők elterjesztésével.

Az energiaügyi miniszter szerint 400 ezer új munkahely is keletkezik az új zöldiparágakban, például az alacsony széndioxid-kibocsátású erőművek és az újrahasznosító üzemek építésében.

Az Európai Uniós széndioxid-kibocsátási program értelmében Nagy-Britanniának 2020-ra 34 százalékkal kell csökkentenie a kibocsátást az 1990-es szinthez képest. A brit CO2-kibocsátás ma 21 százalékkal kisebb, mint az 1990-es volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!