Helyi közélet

2012.03.16. 09:28

Jogokat és lakásokat kaphatnak miskolci cégek

Miskolc - Bérlőkiválasztási, bérlőkijelölési jogot kaphatnának a miskolci cégek. Azaz dolgozóiknak könnyebb lenne a lakáshoz jutás.

Miskolc - Bérlőkiválasztási, bérlőkijelölési jogot kaphatnának a miskolci cégek. Azaz dolgozóiknak könnyebb lenne a lakáshoz jutás.Biztosan fizető bérlőket és gazdaságélénkítést vár a város ettől a javaslattól, amelyet márciusi ülésén tárgyal majd a miskolci testület. "A javaslattól, azt várjuk, hogy olyan bérlők kerüljenek a költségelvű, illetve piaci alapon bérbe adandó lakásokba, akik azt fenn tudják tartani. A bérlőkiválasztási, bérlőkijelölési jog megszerzésének szabályozása úgy válthatna ki gazdaságélénkítő hatást, hogy a Miskolcon lévő cégek önkormányzati lakáshoz juttatását segítené. Erre már más városok lakásgazdálkodásában, például Pécsett, már van példa. Ez az jelenti, hogy a már itt lévő, vagy letelepedésüket itt tervező cégek dolgozói könnyebben juthatnának lakáshoz" - mondta el lapunknak dr. Balog Henriett, a MIK Zrt. lakáshasznosítási irodavezetője. Hangsúlyozva azt: a város célja, hogy a lakás bérbeadás hatékonyabb legyen, olyan stabil bérlői kör alakuljon ki, amely fizetőképes, így a bérleti díj bevétel az önkormányzat szempontjából hosszútávon tervezhető legyen. Amennyiben a testület ezt elfogadja, áprilistól lépne életbe a rendelet.

Hogy nézne ez ki a gyakorlatban? "A tervezet szerint a bérlőkiválasztási, bérlőkijelölési joggal jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, szervezet élhet abban az esetben, ha azt a Városgazdálkodási és Üzemeltetési Bizottság jóváhagyja" - sorolta. Az irodavezetőtől azt is megtudtuk: a bérlőkijelölési, bérlőkiválasztási jog öt évre szól, utána újra kell kérni. Azt is elmondta: a jog megszerzése után a cég kijelöli azt a dolgozóját, akinek a lakást szánja. Innentől azonban már a bérlő és a MIK Zrt. köti meg a szerződést. Dr. Balog Henriett fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a kijelölt bérlő jövedelmi viszonyait ellenőrzi az ingatlankezelő.

Azt is elmondta: az újítás lényege, hogy a lakáspályáztatás hosszadalmas folyamata elkerülhető, hiszen a cég igényli, és ő jelöli ki az arra érdemes dolgozóját. "Gyorsabban tudják a miskolci cégek lakáshoz juttatni dolgozóikat. És így az is kaphat esetleg lakást, aki egy pályázaton nem lenne jogosult, például nem él még 3 éve Miskolcon" magyarázta. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi történik akkor, ha mondjuk a bérlőkiválasztási joggal rendelkező cég időközben megválik dolgozójától. Ez azért is érdekes kérdés, mert a MIK a bérlővel áll szerződésben, a lakásra pedig - 5 évig - a cégnek van megszerzett joga. Az irodavezető válasza az volt: "Természetesen közjegyző előtt írjuk alá a szerződést, ebben a megszűnésre okot adó körülményeket is rögzítjük. De az egész működése majd a gyakorlatban dőle el" - válaszolta.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában