Helyi közélet

2012.08.14. 17:08

Költségvetési felügyelőt neveznek ki a Miskolci Egyetemhez is

Miskolc, Budapest - Költségvetési felügyelőket küld a kormány több főiskolához, egyetemhez, szakiskolához, valamint a Magyar Országos Levéltárhoz, derült ki egy kormányhatározatból, amely az elmúlt héten jelent meg a Magyar Közlönyben.

Miskolc, Budapest - Költségvetési felügyelőket küld a kormány több főiskolához, egyetemhez, szakiskolához, valamint a Magyar Országos Levéltárhoz, derült ki egy kormányhatározatból, amely az elmúlt héten jelent meg a Magyar Közlönyben.A „felügyelős” intézmények között ezúttal Miskolci Egyetem is szerepel. A rendszer nem számít újdonságnak, már 2011-ben elkezdődött egyes intézmények „kormányzati gondnokságba” vétele. Elvileg olyan intézményeknél jelennek meg a kormánytisztviselők, ahol szabályszerűtlenségek merülnek fel, vagy elszaladnak a kiadások. Azonban tavaly ősszel előfordultak olyan esetek is, amikor az érintett intézmények vezetői politikai nyomásgyakorlást sejtettek amögött, hogy felügyelőket küldött rájuk a kormány, ugyanis a pénzfelhasználásukkal állításuk szerint nem voltak problémák.

A büdzsé egyensúlyban

Mi az oka, hogy a Miskolci Egyetemre is felügyelőt küldenek? – kérdeztük Patkó Gyulától, az intézmény rektorától. Az egyetemi vezető lapunknak azt mondta: most tulajdonképpen azokhoz az intézményekhez rendelik ki a kormánytisztviselőket, amelyeknél eddig még nem voltak. Hangsúlyozta: a Miskolci Egyetem költségvetése egyensúlyban van, nincs olyan probléma, amit esetleg felügyelni kellene. Bár a szenátus épp augusztus végén tartja meg az egyetemi költségvetés első nyolc hónapjának az értékelését, de ha valami baj lenne vele, azt a gazdasági igazgató már korábban jelezte volna, magyarázta a rektor.

Mint arról korábban írtunk, az egyetem idei állami támogatását alaposan lecsökkentették, ezért az intézménynek bevételeit kell növelnie. A rektor szerint ez a terveknek megfelelően halad. Bár azt még nem tudják, hogy szeptembertől hány költségtérítéses hallgatójuk lesz, de szerinte elegen ahhoz, hogy a költségvetés egyensúlyban maradjon.

Kérdéseket tettünk föl a szakminisztériumnak is, várjuk a válaszokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában