Magyarország

2019.04.09. 10:34

Hétfő az év eddigi legmelegebb napja volt

Miskolc - Idén mostanáig nem árasztott vizet a tavaszi szél.

Miskolc - Idén mostanáig nem árasztott vizet a tavaszi szél.

Hétfőn az Alföldön a legtöbb helyen 22–25 fok közé melegedett fel a levegő, de egy-két helyen 26 fokot is mutatott a hőmérő. Ilyen magas hőmérsékletet ebben az évben még nem mértünk. Megyénkben 23 fokos maximumot jeleztek. A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. A térképek Magyarországon erre a hétre plusz háromfokos eltérést mutatnak, ugyanakkor a csapadékanomália – az átlagtól való eltérés – a mínusz 10 millimétert is elérheti.

Szerdától lehűlés kezdődik és a hét második felében átlag körüli vagy az alatti hőmérsékletek valószínűek az aktuális meteorológiai előrejelzés szerint. Csapadék több napon is várható, az ÉMVIZIG működési területén vasárnapig 10-20, helyenként 20-30 milliméter eső is hullhat – mondta el Kovács Péter, az ÉMVIZIG munkatársa.

A talajok felső 20-30 centiméteres rétegének nedvességtartalma várhatóan növekszik majd, míg 30-50 centiméter alatt csak kisebb változás valószínű. A vízfolyásokon egyelőre nem valószínű jelentős változás, marad a kisvizes állapot – általában igen alacsony mederteltségekkel.

Extrém kisvíz még egyik vízfolyáson sem alakult ki, ugyanakkor ebben a tavaszi időszakban a tartós kisvízi állapot mindenképpen ritkának tekinthető – fejtette ki a szakember.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!