Képek! Hamut lövell a Merapi vulkán

Hamut lövell a Merapi vulkán
Hamut lövell a Merapi vulkán
Hétfőn ismét felerősödött az indonéziai Merapi tűzhányó működése. A vulkánból hamu és gázok törtek fel. Füstölög az Anak Kratakau is, összesen 22 vulkánnál van riadó Indonéziában.

A Merapi (Tűz Hegye) vulkán hétfőn ismét működésbe lépett, és robbanásokat követően három órán át gázokat, hamut, vulkáni törmeléket engedett magából. A legújabb kitörés nem követelt újabb áldozatokat a hatóságok szerint. “Még lesznek kitörések, még nem minden energiája szabadult fel” – mondta egy helyi vulkanológus az AFP-nek hozzátéve, hogy a kitörés hetekig is tarthat.

A kitörés a múlt kedden kezdődött. Azóta 65 ezer embert telepítettek ki a közeléből, 50 ezer jávait a hatóságok ideiglenes szálláshelyeken helyeztek el. Sokan azonban nem akarták elhagyni otthonaikat, többen meg visszatérnek a kitörések közötti szünetekben, hogy ellenőrizzék háziállataikat, lakhelyeiket. Most már szinte alig maradtak a környező falvakban, miután a terepruhás katonák akár erőszakkal is elviszik őket a tűzhányótól.

A Merapi egyike Indonézia 200 aktív vulkánjának, amely már többször követelt emberéleteket – 1994-ben hatvanan, 1930-ban pedig 1300-an haltak meg. A mostani kitörés kezdete óta 38-an vesztették életüket a kitörés miatt.

Az indonéz hatóságok további 21 vulkánnál növelték meg a készültséget, miután néhány közülük szintén nagyobb aktivitást mutatott az elmúlt hetekben. Az egyik televízió az Anak Kratakau (Kratakau gyermeke) hegyről is mutatott felvételt, amely szerint a tűzhányó hamut és izzó köveket engedett magából hétfőn.

Az Anak Kratakau ugyanazon a helyen van, ahol az egykori Kratakau vulkán, amelynek felrobbanása több mint 3000 kilométerre elhallatszott, óriási szökőárat indított el és hónapokra sötétségbe borította az egész régiót 1883-ban.