Kényszerkatéterezésnek vetettek alá a rendőrök egy férfit

Jogsértő módon, kényszerkatéterezésnek vetettek alá a rendőrök egy férfit még márciusban – ezt állapította meg a Független Rendészeti Panasztestület.

Állásfoglalásukban kifejtik, hogy a rendőrök vizeletmintát akartak venni, mivel azonban a férfi ennek nem tudott eleget tenni, ezért lefogták és az orvos ekkor végezte el a beavatkozást. Pedig a szabályok szerint ilyen esetben vért kell venni és abból állapítani meg az esetleges ittasságot.

Egy férfi korábban azért fordult a Független Rendészeti Panasztestülethez, mert március elején egyik hajnalban előállítottak a rendőrök egy vidéki város kapitányságára bűncselekmény gyanújával. Mivel felmerült az ittas vezetés is vele kapcsolatban, négy rendőr vizelet- és vérvételre a város orvosi ügyeletére vitte. A férfi azonban nem tudott vizeletet adni, ezért időt kért. A rendőrök ugyanakkor katéteres beavatkozásról beszéltek és bár az érintett megpróbált ellenállni, lefogták. Az orvos katéter segítségével vett vizeletet, majd a férfi ingének ujját felvágva vért is.

A panasztestület kiemeli, hogy nincs a kényszerkatéterezést lehetővé tevő törvényi szabályozás, ezért az jogellenes volt. Ilyen esetekben egyébként – az országos rendőrfőkapitány utasítása alapján – kétszer kell vért venni 30-45 perces eltéréssel. A Független Rendészeti Panasztestület szerint tehát az eljárás jogsértő volt és súlyosan csorbította a panaszos tisztességes eljáráshoz, emberi méltósághoz, egészséghez és testi épséghez való jogát.

A panaszügyben hozott súlyos alapjog-sérelmeket megállapító állásfoglalását a Panasztestület megküldte Hatala József országos rendőrfőkapitánynak.
– Független Hírügynökség –
hirdetés


hirdet�s