Kényelmesen, rugalmasan

Nyíregyháza – Idén február 15-től a közösségi közlekedés egy új formája indult el – kísérleti jelleggel, Magyarországon elsőként – Nyíregyházán – ez a rugalmas tömegközlekedés.

Nyíregyháza egy EU-s pályázatot elnyerve a Szabolcs Volán Zrt.-vel partneri szerződést kötött, és arra vállalkozott, hogy javítja a mozgásukban korlátozott közlekedési képességűek eljutását olyan helyekre, ahová autóbusszal csak nehezen, esetleg csak átszállással vagy gyaloglással lehetne eljutni, különös tekintettel a várost körülvevő bokortanyákra.

Háztól házig

A korlátozott közlekedési képességű utasok – fogyatékkal élők, idős korúak, várandós és/vagy babakocsival közlekedő kismamák – részére Nyíregyháza területén telefonos igénybejelentés alapján háztól-házig típusú közlekedési szolgáltatást biztosítunk.

Ez egy szociális jellegű szolgáltatás, mely nem része a közforgalmú közlekedésnek. A szolgáltatás munkanapokon 9 órától 17 óráig vehető igénybe, az utazni szándékozóval előzetesen egyeztetett időpont alapján.

A bokortanyán élők, vagy oda utazók számára az utazás az előre meghirdetett útvonalon rögzített végállomási indulási időkkel valósul meg. A járatok csak akkor indulnak el, ha legalább egy utas utazási szándékát előzetesen bejelenti, az egyes betérőket csak tényleges utazási igény esetén érintik.

Elsőként a H31-es Autóbuszállomás-Butykasor-Oláhrét és a H40-es járatok Autóbuszállomás-Rókabokor-Kazárbokor útvonalába eső településrészeken nőtt az utazási kínálat, azonban ha az említett két vonalra nincs előzetes igénybejelentés a H35-ös Autóbuszállomás- Alsóbadúr-Felsősima útvonalon meghirdetett többletjáratokat is igénybe lehet venni.

Információ

A regisztrációval kapcsolatos információ
a +36(42)524-524/107-es telefonszámon kérhetõ.
Az utazási igénybejelentés a +36(42) 509-132 telefonszámon
tehetõ meg.

Mindkét esetben egy előzetes regisztráció szükséges az első alkalommal történő utazás megkezdése előtt. Erre azért van szükség, hogy a közlekedést szervező, az utazási útvonalat tervező számítógépes program optimális szolgáltatást nyújthasson. A rendszert igénybe venni szándékozók egy (az internetről is letölthető) adatlap kitöltésével és beküldésével vagy postai úton, vagy személyesen igényelhetnek egy regisztrációs azonosítót a városháza Szociális Irodájától.

A korlátozott közlekedési képességűek a szükséges igazolásokat postai úton, vagy személyesen juttathatják el az irodához. Az irodához benyújtott dokumentumok alapján elbírálják a kérelmet és kiadják a rendszer igénybevételi jogosultságot, a regisztrációs számot. A regisztráció után a korlátozott közlekedési képességű utasok a telefonos diszpécser segítségével az utazást megelőző napon rendelhetik meg a szolgáltatást a szükséges azonosító adatok, illetve az utazáshoz kapcsolódó cím, időpont és egyéb adatok megadásával.
Azoknak is regisztráltatni kell magukat, akik a bokortanyákra közlekedő esti, illetve hétvégi többletjáratokat kívánják igénybe venni, szintén megjelölve azon speciális ismérveket, amit a helyfoglaláskor majd figyelembe kell venni, pl. kerekesszék, babakocsival történő utazás, telefonszám stb. Ők a járat indulása előtt legalább egy órával kell, hogy előzetesen bejelentkezzenek – helyet foglaljanak maguknak.

– Sipos Marianna –