Kenya és Ukrajna is tagadja, hogy Dél-Szudánba szánták a kalózok fogságába esett fegyverszállítmányt

A kenyai kormány, és az ukrán állami fegyverexportőr is tagadta szerdán a BBC brit közszolgálati adónak azt a hírét, hogy a szomáliai kalózok fogságába esett fegyverszállítmányt Dél-Szudánnak szánták. Közben Kenya bejelentette, hogy hadihajókat küld a két hete elrabolt teherhajóhoz. A Faina nevű hajó eltérítése után többen is azt állították, hogy a 33 tankot és további fegyvereket Szudánnak szánták, de a kenyai kormány mindvégig azt állította, hogy nekik szánták a rakományt.

A BBC a teherhajó menetlevelének másolatára hivatkozva azt állítja, hogy a fegyverszállítmányról szóló szerződést ugyan Kenya kötötte, de a dél-szudáni kormány részére. A szövegben olyan rövidítés szerepelt, amely a BBC által megkérdezett katonai szakértők elmondása szerint a dél-szudáni kormányra utaltak.

A kenyai külügyminiszter azonban tagadta, hogy a BBC hírben említett “GOSS” rövidítés a dél-szudáni kormányt (Government of South Sudan) jelentené. Moses Wetangula elmondása szerint a hírben említett menetlevél valódi, de félremagyarázták. A kérdéses rövidítés ugyanis a kenyai védelmi minisztérium általános fegyverbeszerzési osztályára (General Ordnance Supply and Security) utal. Az állami tulajdonú ukrán fegyverexportőr szintén tagadta a BCC hírét, ugyanazzal érvelve, mint a kenyai kormány.

A 33 tankot, és egyéb fegyvereket tartalmazó fegyverszállítmány elrablása után többen is megkérdőjelezték, hogy tényleg Kenya vásárolta hadseregének a fegyvereket, köztük nyugati hírszerzők, és védelmi szakértők is. Kenya folyamatosan azt állította, hogy nekik szánták a szállítmányt. De a felhívások ellenére eddig még nem mutattak be a fegyverszállítmányoknál kötelező Végfelhasználói Nyilatkozatot (EUC – end-user certificate), amely azt mutatja, hogy végül ki kapja meg a szállítmányt.

Wetangula, szomáliai kollégájával tartott megbeszélése után bejelentette, hogy Kenya hadihajókat küld Szomália partjaihoz az ENSZ Biztonsági Tanácsának júniusban elfogadott határozata alapján. A 1816-os határozat lehetőséget ad a különböző országoknak, hogy a szomáliai átmeneti kormány tudtával az afrikai ország felségvizein belül küzdhessenek a kalózok ellen.