Kenézy: a 22-es csapdája

Augusztus 12-e éppen péntekre esett, amikor a megyei ÁNTSZ 24 órát adott a rend helyreállítására. Miután a labornak muszáj működnie, ennyi idő alatt kellett mérlegelnem, hogy mit tehetek – fogalmazott G. Kiss Gyula, a Kenézy-kórház főigazgatója, amikor arra kértük: kommentálja a közbeszerzési döntőbizottság jogsértésről és kilencmillió forintos bírságról szóló határozatát.

(Amint arról kedden beszámoltunk, a testület 9 millió forint megfizetésére kötelezte az intézményt, mivel megállapította: augusztus 12-én jogszabályellenesen kötött szerződést a diagnosztikai labort működtető Olympus Hungary Kft.-vel.)

G. Kiss Gyula hétfői megkeresésünkkor még nem, kedden délután viszont már ismerte a határozat tartalmát. Ma is úgy véli, helyesen döntött – szerinte más főigazgató sem tett volna másként –, amikor augusztusban a labor működtetésére kiírt közbeszerzési eljárás nyertese helyett a régi üzemeltető céggel szerződött. – Az ÁNTSZ hiányolta a konzorcium működési engedélyét, így a velük aláírt kontraktus érvénytelen lett. Ha tehát továbbra is velük akarunk akkor dolgozni – meg kellett volna változtatni a szerződés tárgyát – mondta a főigazgató, hozzátéve: ezzel viszont megszegte volna a közbeszerzési törvényt.

Se így, se úgy

A másik lehetőség volt számára megállapodni az Olympusszal, ám ezt is közbeszerzési eljárásnak kellett volna megelőznie.

Ez a 22-es csapdája – összegezte G. Kiss Gyula –, hiszen a betegellátás folyamatossága érdekében a kisebbik rosszat kellett választani.

A határozatból pedig kiderült: a kórháznak ebben a helyzetben sem szerződést módosítani, sem újat kötni nem volt „jogszerű lehetősége”. Az intézmény épp ezért bírósághoz fordul.

Juhászné Lévai Katalin, a fenntartó megyei önkormányzat elnöke hivatalból – mivel nem érintett az ügyben – nem kapta meg a határozatot, de ismeri a tartalmát. Ezzel együtt azt mondta, nem szeretne beavatkozni a döntési folyamatba.

BGK