Helyi közélet

2015.07.01. 16:11

Parlagfű: most irtsuk!

Miskolc - A legtöbb allergiás panaszért a parlagfű tehető felelőssé, és a szezonja is itt van már.

Miskolc - A legtöbb allergiás panaszért a parlagfű tehető felelőssé, és a szezonja is itt van már.

Az allergiások életét megkeserítő pollenek közül a parlagfű virágpora a legagresszívebb. Az Észak-Amerikában őshonos növény augusztus közepétől virágzik a legintenzívebben, de az ellene folyó küzdelmet már mostanában el kell kezdeni. A parlagfű egyrészt rendkívül szapora, másrészt igen kisigényű.

Mindenhova száll a pollen

Szinte mindenhol képes megtelepedni, virágozni, különösen azokon a területeken, amelyekkel nem foglalkoznak: utak, vasút mellett, üres telkeken, építkezéseken, árokpartokon, réteken, legelőkön. Meleg éghajlatot, száraz talajt, nyáron pedig elegendő nedvességet igényel. Más, sűrűn növő növények környezetéből, fás területeken eltűnik, de a pollenjét oda is elviheti a szél.

Minden egyes növény több millió pollenszemcsét szór a levegőbe, és egy tő évente akár 50–60 ezer magot is termelhet, melyek a talajban maradva akár harminc évig is életképesek – ezért lehet, hogy az építkezéseken, frissen felásott földeken igen gyakori a parlagfű, hiszen a föld átmozgatásával a mélyben „szunnyadó” magok a felszínre kerülnek és ott kicsíráznak.

Tövestől kell kiszedni

A parlagfű agresszivitásának, veszélyességének másik oka a pollenjének az alakjában keresendő. Mikroszkóp alatt nézve ugyanis olyan, mint egy parányi vadgesztenye: tövises nyúlványai vannak, amelyek a szembe, orrba, légutakba kerülve felsértik a nyálkahártyát. Ráadásul, a mostanában olyannyira szennyezett levegőből mindig kerülhet a pollen felszínére ólom, por, vagy egyéb szennyeződés is, így ez a mikrosérülés nehezen kezelhető kötőhártya- nyálkahártya-gyulladást okoz az arra hajlamosaknál. Ez a két dolog együttesen válthatja ki az allergiásokra oly jellemző könnyezést, orrfolyást, tüsszögést, a nyálkahártyák megduzzadását.

A parlagfű pollenjei ellen az egyetlen igazán hatásos védekezésnek a növény kiirtása számít, még azelőtt, mielőtt teljesen kivirágozna és a virágporát a levegőbe szórná. Erre egyébként kormányzati, önkormányzati rendelkezések is kötelezik a lakosságot. A parlagfüvet gyomlálással, kapálással, vegyszeres irtással kell eltávolítani. A kaszálás, fűnyírás azért nem ajánlott, mert a növény töve újra megnőhet.

ÉM


Miskolc - A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály, Növény- és Talajvédelmi Osztálya felhívja a földtulajdonosok, földhasználók figyelmét, hogy az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése értelmében az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását meg kell akadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn kell tartani. tovább »

Miskolc - A parlagfű-allergia jellegzetes tünetei, az orrfolyás, orrviszketés, tüsszögés, szemviszketés a nyári hónapokban jelentkeznek. tovább »

Miskolc - A legtöbb allergiás panaszért a parlagfű tehető felelőssé, és a szezonja is itt van már. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában