Kémprogram a BKV-nál – a társaság még nem tud a nyomozás lezárásáról

A BKV egyelőre nem kapott hivatalos tájékoztatást a május végén nyilvánosságra került magán e-mailek, illetve a társaság rendszerére telepített állítólagos kémprogramok ügyében indult nyomozás lezárásáról. A BKV-nál a Független Hírügynökség kérdésére annyi tájékoztatást adtak, hogy a levelek nem lehettek benne az AAM Zrt. anyagaiban, ugyanis még a levelek kelte előtt szerződést bontottak ezzel a céggel. Korábban ugyanis Vitézy Dávid, a BKV felügyelőbizottsági tagja azt mondta, hogy a felügyelőbizottság az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. anyagával együtt kapta meg a leveleket, amelyket aztán ő továbbított a Fővárosi Közgyűlés Fidesz frakciójához.

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, Tarlós István, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz frakciójának vezetője sajtótájékoztatón nyilvánosságra hozott egy levelezést, amely Regőczy Miklós, a BKV kommunikációs vezérigazgató-helyettese és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes sajtósa, Horváth Éva között zajlott. A magánlevelezést Vitézy Dávid, a VEKE szóvivője és egyben a BKV felügyelőbizottságának tagja küldte el az ellenzéki politikusnak. Vitézy akkor azt mondta, hogy a BKV-nak dolgozó tanácsadó cégtől kapta a levelet.

A rendőrség egy hete lezárta az ügyben a BKV feljelentése alapján indult nyomozást és nem találtak a feljelentésben foglaltakra utaló nyomokat. A szakértő nem talált kémprogramokat, és behatolás jeleit sem a rendszerben.

A BKV-nál a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatták, hogy a társaság még nem kapott a rendőrségtől értesítést a nyomozás végéről. Az azonban biztos, hogy a levelek annak idején nem kerülhettek ki az AAM Zrt.-n keresztül, mert már a levelek megírása előtt szerződést bontottak a céggel. A rendőrségi vizsgálatot lezáró határozat kézhezvétele után a Társaság megvizsgálja annak tartalmát, és annak megfelelően dönt az esetleges további lépésekről.

Vitézy Dávid, a VEKE szóvivője, egyben a BKV felügyelőbizottsági tagja a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy fontolgatják, milyen jogi lépéseket tehetnek a korábban a kémprogramokról nyilatkozók ellen. A korábbi nyilatkozatok ugyanis nem csak saját személyét, hanem a VEKE-t is sérthették. Az ügy egyébként egy politikai lejárató kampány része volt, amivel valakik bosszút akartak állni, mert a VEKE megpróbálta megakadályozni a járatritkításokat. Az is szomorú, hogy mindehhez asszisztált a városvezetés – tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy a BKV szerint nem kerülhettek ki az AAM anyagaival a magánlevelek, mert akkor a céggel már szerződést bontottak, Vitézy Dávid azt mondta, hogy a rendőrség és az alkalmazott szakértők körültekintő nyomozást végeztek. “Az pedig, hogy a BKV mikor bontott szerződést a céggel, ilyen szempontból semmit nem jelent. A rendőrségi nyomozás végeredménye bebizonyította, hogy a BKV állítólagos kémprogramokról szóló állításai szemenszedett hazugságok voltak, így inkább a bocsánatkérésnek lenne itt az ideje” – mondta Vitézy.