"Kémkedésre használhatják a személyi igazolvány adatait"

A személyi bevezetése rendre heves ellenállásba ütközik Nagy-Britanniában. Eegyrészt azért, mert az igazolvány igen költséges lenne, másrészt a legtöbben szabadságojogaik megsérétsét látják benne.

Brit képviselők szerint a majdani, kötelező személyi igazolványt, illetve annak adatait fel lehet használni az állampolgárok megfigyelésére és “kémkedésre” utánuk.

Nagy-Britanniában eddig nem létezett személyi igazolvány, az emberek útlevéllel, jogosítvánnyal, születési anyakönyvi kivonattal és közületi számlákkal igazolták magukat . A személyi bevezetése rendre heves ellenállásba ütközik, egyrészt azért, mert az igazolvány igen költséges lenne, másrészt a legtöbben szabadságojogaik megsérétsét látják benne.

Egy hárompárti parlamenti bizottság most arra hívta fel a figyelmet, hogy a “Nemzeti Személyazonosság Program” azért lenne veszélyes, mert egyetlen, hatalmas adatbázisban tárolnák minden 16 évnél idősebb brit adataiat, ami különösen sebezhetővé tenné a rendszert.

A bizottság elfogadta, hogy a kormány “nem megfigyelési célzattal” tárolná a polgárok adatait, de garanciákat is követelt arra, hogy további adatokat csak parlamenti jóváhagyás után lehessen bekérni. Ha nem egyértelműek a célok, akkor a közvéleménynek nem lesz bizalma a programban. – tették hozzá. A képviselők sürgették, hogy készüljön részletes terv arra az esetre, ha a tavalyihoz hasonló vészhelyzet lépne fel. A brit adóhivatal tavaly többmillió polgár adatait veszítette el. A parlamenti bizottság szerint azonban nem a technika, hanem az intézményen belüli hanyagság okozta a veszélyes helyzetet.