Kémkedésért ítéltek el egy szíriai bloggert

Öt év börtönt kapott egy 19 éves szíriai blogger, Tal al-Malluhi az ítélet szerint a CIA-nek dolgozott. Malluhit 2009 decembere óta tartják fogva, és hétfőn ítélték el azért, mert a vád szerint titkokat adott át az Egyesült Államoknak. Tudatában vagyunk a tiltakozásoknak, és meg akarjuk magyarázni az ítéletet – mondta a nyugati reakciókra válaszul a külügyminiszter szóvivője.

Az ítélet szerint a bloggert 15 évesen szervezte be egy ausztrál tisztviselő, aki arra kérte őt, hogy családjával együtt költözzön Kairóba, ahová 2006 szeptemberében meg is érkeztek. Az egyiptomi fővárosban egy amerikai kém bemutatta őt az Egyesült Államok követségén, ahol arra kérték a fiatal lányt, hogy szállítson információkat Szíria kairói követségének munkájáról. Később hazatérésre utasították, hogy a politikai elítéltekről jelentsen és kapcsolatot kellett tartania titkos ügynökökkel – legalábbis a külügyi szóvivő és a bíróság szerint.

Az Al-Watan című szíriai napilap tavaly októberben adott hírt Malluhiról, a kémkedés miatt letartóztatott középiskolásról. Washington visszautasította a vádakat, és a lány azonnali szabadon bocsátását követelte.

Malluhi egyébként egy korábbi miniszter unokája, a nagypapa a jelenlegi elnök, Bassar al-Assad édesapja, Hafez Al-Assad kormányában szolgált.
A lány blogján egyébként verseket és kommentárokat közölt, és leginkább a palesztinok helyzetével foglalkozott, nem pedig a szíriai politikával.

– Független Hírügynökség –