Friss hírek

2008.12.31. 06:02

Megegyeztek a MÁV-nál a béremelésről és a kollektív szerződésről - a bérmegállapodást a VDSZSZ nem írta alá

<p>Aláírták a 2009-es évre vonatkozó kollektív szerződést kedd este a MÁV-nál. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) kivételével az érdekképviseletek a 4, 1 százalékos bérfejlesztésre vonatkozó megállapodást is aláírták. A VDSzSz a megajánlott 4,1 helyett hét százalékos emelést követel, a MÁV azonban ezt elutasítja.</p>

Csaknem két hónapos egyeztetés után írta alá kedd este az új kollektív szerződést a MÁV és a hat, képviselettel rendelkező szakszervezet - írja közleményében Kavalecz Imre, a vasúttársaság sajtófőnöke. A megállapodás 2009. január 1-től 2010. január 31-ig hatályos.

Tárgyaltak a bérekről is, ebben a kérdésben azonban csak részmegállapodás született. Elfogadta a 4,1 százalékos emelést a Vasutasok Szakszervezete, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, valamint a Vasutasok Független Szakszervezeti Szövetsége. A VDSzSz ezzel szemben kitart eredeti szándéka mellett: hét százalékos bérfejlesztést követel. A MÁV szerint viszont a jelenlegi világgazdasági helyzetben egy ilyen mértékű emelésnek nincs gazdasági alapja.

A 2009-re szóló bérmegállapodás szerint a vasutasok jövedelme 4,1 százalékkal nő. Emeltek a választható béren kívüli juttatásokon is - ennek mértéke az eddigi évi 250 ezer forintról 270 ezerre nő.

Gyakorlatilag azonos feltételekkel egyeztek meg a szakszervezetek a MÁV-GÉPÉSZET Zrt-nél is. A kollektív szerződésben megtartották az eddigi juttatásokat, a béreket pedig ennél a cégnél is 4,1 százalékkal emelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!