Kemény küzdelem vár a cseh kormányra a parlamentben az afganisztáni bõvítés miatt

55 fõs, kiképzõ és a kormányerõket támogató katonából álló egységet küld a cseh kormány saját csapatait bõvítve Afganisztánba – közölte hétfõn a prágai külügyminiszter, akinek bejelentése szerint az egységben nem lesznek harcra bevethetõ katonák.

A döntést még jóvá kell hagynia a parlamentnek, amely baloldali többsége ellenzi az afganisztáni cseh jelenlét növelését. “Az egységben 15 katonai rendõrkiképzõ lesz, a többi 40 katona annak a két radarállomásnál fog kisegítõként szolgálni, amely a közép-afganisztáni lengyel bázis védelmét szolgálja” – mondta Jan Kohout. Martin Bartak védelmi miniszter azt mondta, hogy egyetlen olyan katonát sem küldenek, aki harcban vetnének be.

A külügyminisztert elismerte, hogy kemény csata vár a kormányra a parlamentben. Jan Kohout azt mondta, hogy ha megvan a törvényhozás jóváhagyása, a kontingenst az év második felében küldik Afganisztánba. A parlament 2010-re 535 fõben maximálta a cseh katonák létszámát Afganisztánban.

Jelenleg nagyjából 277 cseh katona véd egy 14 fõs, újjáépítéssel foglalkozó cseh csoportot a keleti Logar tartományban. A többiek a kabuli reptérnél és egy helikopter-bázison teljesítenek szolgálatot a védelmi minisztérium közlése szerint.