Kemencében sült a liba, meg a kalács

Kemencében sült a liba, meg a kalács
Ma már csak a szüreti felvonulás emlékeztet a hajdan volt nagy szüretekre Nyíradonyban. Szőlőszedés helyett inkább vigadoztak a város lakói október 1-én.

Tizenöt lovas nyitotta meg a szüreti felvonulást, ahol kilenc stráfszekér és két hintó vitte a dalosokat, táncosokat, és a sok-sok vendéget, időseket, fiatalokat. A város főterén a Napsugár Önkormányzati Óvoda, Katica és Pillangó csoportja a “Velünk élő hagyományok” címmel mutattak be egy kis tarka műsort. Felelevenítették nagyanyáink, nagyapáink időtöltéseit, táncos párválasztó játékait, meséit. A gyerekek csuhébabát készítettek, tengerit morzsolta.

Ezek után a felvonuló fogatok szépségét értékelték. Csaba István, Bozsó András, aki a Guthi Erdészettől érkezett, Balázs János Hajdúsámsonból, valamint Hegyes Ferenc Szakolyból, aki négyes fogattal érkezett- kapott ajándékkosarat, melyet Tasó László polgármester, országgyűlési képviselő adott át. Hogy ne csak a szemnek, hanem a szájnak is jusson a jóból, kemencében sült a finom liba, a kalács, és üstben főtt a slambuc, melyből mindenki kóstolgathatott. A gyerek szórakoztatásáról az Alföld Színpad “Gyere haza Mikka Makka” című műsora gondoskodott, melyet Várhídi Attila rendezett.

T.V.