Kém az amerikai alelnök stábjában

Bizalmas iratokat lopkodott az amerikai alelnök fehérházi irodájából éveken át az egyik alkalmazott. A filippinó származású, de amerikai állampolgárságot szerzett férfi Dick Cheney stábjának tagja volt.

A 46 éves Leandro Aragoncillo három éven át észrevétlenül lopta ki vagy másolta le bizalmas iratok tucatjait. Ezek elsősorban a csendes óceáni térséggel kapcsolatos amerikai politikáról szóltak. Az értesüléseket a férfi állítólag a Fülöp-szigetek-i ellenzék néhány vezetőjéhez juttatta el. Ezeket a csoportokat azzal vádolják, hogy puccsal meg akarják dönteni a távol-keleti ország vezetését.

Aragoncillo nemrég saját kérésére távozott a Fehér Házból és az FBI-nál helyezkedett el. Itt pedig nemsokára rajtakapták, amint csaknem száz bizalmas adatot töltött le éppen a számítógépről.

Az amerikai elnöki hivatal szóvivője nem kommentálta az esetet, hanem az ügy iránt érdeklődőket az FBI-hoz irányította. Ugyanakkor megerősítette, hogy valóban indult belső vizsgálat a Fehér Házban, az alelnöki stábnál, “bizalmas iratokkal kapcsolatban”.További hírek a Nagyvilág kategóriából

Sporthírek