Kellő körültekintéssel a hideg időszakban is

Akt.:
Kellő körültekintéssel a hideg időszakban is
© Fotó: Pixabay
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A szívbetegeknek télen különösen figyelniük kell magukra.

Az időjárás, a megerőltető fizikai aktivitás és a szívbetegségek összefüggéseiről dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa beszélt a Webbeteg portálnak.

Az igazi hidegben jól tesszük, ha minden kinti tevékenységünket végiggondoljuk egy kissé, különösen, ha szív-érrendszeri betegségünk is van. A hirtelen megerőltetéstől például hólapátolás közben is érdemes tartózkodni, de akár a magas hóban történő erős gyaloglás is nagy terhet róhat a szívre.

Ugyanilyen veszélyes lehet, ha hosszabb ideig túl­erőltetjük magunkat például sportolás közben – felkészülés nélkül. Ilyenkor ugyanis jelentősen megnő a hypo­thermia, vagyis a kihűlés veszélye, amikor is a testhőmérséklet 35 fok alá esik, mivel nincs elég energiája a meleg megtartására. A kihűlés pedig lelassítja a keringést, a légzést, az idegrendszer működését, és ha a helyzet súlyosbodik, akár szívritmuszavart is okozhat – amely további súlyos következményekhez is vezethet. A kihűlés általában fokozatosan alakul ki, bár perceken belül is bekövetkezhet, ha például valaki beleesik a jéghideg vízbe.

A szél is leviheti

Tudnunk kell, hogy nem csak az alacsony hőmérséklet válhat veszélyessé, az erős szél, a hó és az eső szintén leviheti a testhőmérsékletet. A hypo­thermia jelei közé tartozik a hideg tapintatú bőr, a kezdeti remegés abbamaradása, a letörtség vagy éppen az agresszivitás érzése, a gyengeség, a koordináció hiánya, a zavartság, a hallucinációk, a légzés és a szívverés lassulása, szabálytalanná válása, a kómás állapot. Ilyen szempontból a szívbetegek, a gyerekek és az öregek a legveszélyeztetettebbek. Ugyanis ahogy öregszünk, a testünk egyre nehezebben tartja fenn a normál hőmérsékletet, viszont egyre kevésbé érzékeny a hidegre – ez a kettős rizikó fenyegeti az időseket a kihűlés tekintetében.

A szívkoronária betegséggel élők – korosztálytól függetlenül – a hidegben gyakran tapasztalhatnak enyhébb-erősebb mellkasi fájdalmakat. Bizonyos felmérések szerint a fagyos téli időben megnövekszik a túlerőltetés miatti szívinfarktusok száma is.

HBN


Tanácsok

1. Egyetlen vastag kabát helyett öltözzünk rétegesen, mert a rétegek közti levegősáv is tartja a hőt.

2. Mivel sok hőt veszthetünk a fejünkön keresztül, mindig viseljünk sapkát. Különösen fontos, hogy a füleket is melegítsük, akár külön fülvédővel. Ugyanilyen hangsúlyos a vastag kesztyű és zokni viselése, hiszen a végtagokon is sok hő távozhat.

3. Nem tanácsos alkoholt fogyasztani, hiszen a melegség érzését kelti, kitágítja az ereket, így a hő távozik a főbb szervektől, amelyeknek pedig nagy szükségük lenne rá.

4. Ha fizikai aktivitást végzünk, előtte ne fogyasszunk nehéz ételeket, mert ez együtt túl nagy terhet róhat a szívünkre.

5. Amennyiben havat kell lapátol­nunk, használjunk kisebb lapátot, amelyre egyszerre kisebb tömegű hó fér rá. A túl sok hó lapátolása éppolyan hirtelen megemelheti a vérnyomást, mint például a súlyemelés. Ha lehetséges, csak toljuk a havat.

6. Aki eleve szívproblémával küzd, csakis a kisebb megterhelést jelentő aktivitásokba fogjon bele, és legyen tisztában a határaival, illetve a szív­infarktus jeleivel is, adott esetben pedig ne késlekedjen kihívni a mentőket.

7. Ajánlott télen részt venni kardiológiai kivizsgáláson, akár tünet nélkül is.