Friss hírek

2006.12.16. 08:07

Két államban is felfüggesztették a kivégzések végrehajtását

<p>Florida kormányzója, Jeb Bush pénteken leállítatta az államban a kivégzések végrehajtását, miután a héten több, mint fél órán keresztül tartott egy elítélt haláltusája. Közben Kalifornia egyik szövetségi bírója alkotmányellenesnek ítélte az államban alkalmazott halálos injekcióval végrehajtott kivégzést, mivel az - érvelése szerint - kegyetlen.</p>

Floridában azután függesztették fel a kivégzéseket, hogy szerdán 34 percen keresztül szenvedett egy halálraítélt, mert rosszul hajtották rajta végre a büntetést. Az 55 éves Angel Nieves Diaz haláltusája kétszer hosszabb ideig tartott a szokásosnál, és egy második injekciót is kellett adni neki, hogy meghaljon: az első tűt ugyanis nem sikerült a vénájába szúrni, és nem fejtette ki hatását teljesen.

Jeb Bush, George Bush amerikai elnök testvére felállított egy bizottságot az állam által alkalmazott módszer kivizsgálására, és addig nem tartanak kivégzést, amíg kész nem lesz a jelentésük, várhatóan március elsején. Floridában összesen 374-en várnak a halálos ítéletre, és idén négy ember végeztek ki. A déli államban azután kezdték méreginjekcióval kivégezni az embereket, hogy a 90-es években két fegyenc feje is kigyullad a villamosszékben.

Kaliforniában Jeremy Fogel bíró pénteken alkotmányellenesnek ítélte az államban alkalmazott kivégzési módszert, mivel az túlságosan kegyetlen. Ugyanakkor a bíró jelezte: bár a halálos injekció módszere nem tökéletes, jobbá lehet tenni. Kaliforniában 1994-ban tértek át a méreginjekcióra, miután a gázkamrát túlságosan durvának találták.

Az Egyesült Államok legtöbb államában, összesen 37-ben méreginjekciót alkalmaznak a halálos ítéletek végrehajtására, de van állam, ahol az akasztás, és a golyó általi halál is elfogadott módszernek számít. 2006-ban 53 embert végeztek ki az USA büntetésvégrehajtási intézményeiben.

12 államban egyébként nem alkalmazzák a halálbüntetést, és két állam, Kansas és New York pedig alkotmányellenesnek is ítélte. A halálbüntetés 1976-os visszaállítása óta több, mint ezer embert végeztek ki az Egyesült Államokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!