Kellemetlen nyári tünet a hólyagos ekcéma

Hűsítő fürdő
Hűsítő fürdő - © Fotó: FB
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A diszhidrózis nevű ekcématípus legfőbb provokáló faktora a nedvesség.

Kánikulában nyirkos a tenyér, befülled a talp, fürdőzés során hosszasan ázik a bőr, amire sok embernek a tenyerén, a talpán, illetve az ujjak között gyulladás jelentkezik – ismerteti Dr. Szobeczki Zsolt bőrgyógyász, kozmetológus. Mivel a tenyéren és a talpon is vastag a bőr, a gyulladás a bőr középső részén helyezkedik el apró hólyagok formájában, fájdalom, feszítés, viszketés érzésével.

A gyógyulás első stádiumaként ezek a hólyagok meg­nyílásuk után lehámlanak, bár újabb rohamokban a hólyagosodás újraindulhat.

Nem gomba

Sokan az ilyen ekcémát gombásodásnak vélik, a gomba­ellenes kezelés ilyenkor persze hatástalan. A diszhidrózis nem fertőző, még a hólyagokban lévő folyadék vagy steril genny sem. Legfontosabb a megelőzés, melynek során lehetőleg tartsuk szárazon a talpunkat, szellőző lábbelivel, hintőporozással. Kerüljük a túl gyakori kézmosást, az izzadásgátló oldat napi használata is csökkenti a nyirkosságot a tenyéren és a talpon is.

Gyógyszeres kezelés

Kézmosás után alaposan töröljük szárazra vagy szárítsuk meg az ujjközöket. Vizes munkát javasolt nem befülledős gumikesztyűben végezni. Szteroid gyulladáscsökkentő krémek, súlyosabb esetben gyógyszeres kezelés szükséges, amelyek receptkötelesek, ilyen esetben kérjen orvosi segítséget – hívja fel a figyelmet a bőrgyógyász.

ÉM