Kelet-európai lesz a rockmúzeum?

Alapkőletétel
Alapkőletétel

Ha megvalósul – amire, úgy tűnik, jó esély van – a kelet-európai rock múzeuma lesz a lillafüredi.

Az Európa kulturális fővárosa 2010 cím második fordulójára benyújtott pályázat [PDF 23 MB]

A német Edda Rydzy maximálisan támogatja a lillafüredi rockmúzeum megépítésének szándékát. Mégpedig olyan múzeumét, amely a kelet-európai rock múltjának – és persze jelenének – lenne egyedülálló bemutatóhelye. Most már „csak” az van hátra, hogy pénz kerüljön a terv megvalósítására. Egyebek között éppen ez a célja-szándéka annak a német kezdeményezésre született hálózatnak, amelynek magyarországi projektirodája Miskolcon lesz, vagyis már van. Edda Rydzy a projektvezető.

Nem Pécs, hanem Miskolc a magyarországi projektiroda székhelye. Lesz-e rockmúzeum?

Edda Rydzy a projektvezetője annak az együttműködési hálózatnak, amelynek magyarországi irodája Miskolcon lesz, illetve már van.
Edda Rydzy munkatársaival szerdán érkezett Miskolcra, ahol Fedor Vilmos alpolgármester társaságában sajtótájékoztatót tartott.

Az Európai Kulturális Alapítvány Német Egyesülete hívta életre a hálózatot, amely összefogja azokat a német és magyar városokat, amelyek pályáztak az Európa kulturális fővárosa 2010 címre. Tagja a társaságnak Isztambul is, amely „ajándékba”, pályázás nélkül, politikai döntésre kapta meg a címet, a lehetőséget.

„Pikáns” Miskolc

Isztambul mellett „pikánsnak” ítélhetjük a tényt, hogy nem a Miskolc orra elől a címet elvitt Pécs lett a magyarországi iroda otthona. A magyarázat nagyjából úgy hangzik, hogy ezzel is honorálják a miskolciak munkáját, lelkesedését, összefogását, amit a pályázat összeállításakor mutattak. No meg, van dolga elég Pécsnek, ha határidőre teljesíteni akarja kulturálisfővárosi vállalásait. (A sajtótájékoztatón elhangzott: olyan nincs, hogy más magyar város venné át a címet, különben is: Pécs „készen lesz” a határidőre.)
A hét végével bezárólag Miskolcon tanácskozik a Kulturális Városok Hálózata 2010 városainak számos képviselője, élén Edda Rydzyvel, a német egyesület ügyvezetőjével, a hálózat-projekt kidolgozójával. A cél: a városok együttműköd(tet)ése, a kulturális turizmus szervezése, valamint erkölcsi és anyagi támogatás nyújtása a városok egy-egy projektjének megvalósításához. Miskolcon ez a rockmúzeum lenne. Immár nem magyar, hanem kelet-európai.

Kapcsolódó anyagk: