Kelet-európai filmfesztivál Németországban – startol a Delta

Harminc ország 100 alkotását mutatják be november közepén a cottbusi filmfesztiválon. Magyarországot idén Mundruczó Kornél Delta című munkája képviseli a versenyprodukciók mezőnyében.

Kelet-Németországban november 11. és 16. között immáron 18. alkalommal rendezik meg a hajdani szocialista országok nemzetközi filmfesztiválját. Amint Karina Hemmo, a cottbusi seregszemle sajtófőnöke kedden a Független Hírügynökséget tájékoztatta, idén 30 állam, köztük Magyarország kapott meghívást a rangos moziünnepre. A fesztivál védnöke Matthias Platzek brandenburgi kormányfő és Frank-Walter Steinmeyer német szövetségi külügyminiszter, alkancellár lesz.

A cottbusi celluloid-show 100 alkotása közül 10 szerepel a versenyszekcióban. Hazánkat Mundruczó Kornél – Cannes-ban már sikert aratott – filmje, a Delta képviseli.

A hatnapos brandenburgi tartományi fesztivál nemzetközi zsürijét Arta Dobroshi Koszovóból származó színésznő, Andrej Plachow orosz filmes szakember, Katriel Schory az Izrael Filmalapítvány igazgatója, az Oscar-díjas, lengyel díszlettervező, Allan Starski valamint a házigazda németek színeiben Mariette Rissenbeek, a German Films vállalat helyettes vezetője alkotják.