“Kék színű” az alkalmi munkavállalás

Augusztus elsejével léptek életbe az alkalmi munkavállalókra vonatkozó új szabályok, amelynek értelmében legálissá vált a ház körül végzett kisegítő munka, így a bébiszitterkedés, a takarítás és a kertészkedés is. Hasznos tanácsok az alkalmi munkavállalói könyvhöz [DOC 44 KB]

– Az alkalmi munkavállalás jogszerző időnek minősül a munkanélküli ellátás, a nyugdíj- és baleseti ellátás szempontjából. Változás, hogy az eddigi 120 nap helyett 200 napot dolgozhatnak egy évben az ily módon foglalkoztatottak, továbbra is érvényes jogszabály azonban, hogy hetente 5, illetve havonta 15 munkanap lehet az alkalmi munkavállalás – ez a korlátozás nem vonatkozik a mezőgazdasági szezonmunkában foglalkoztatottakra. Újdonság az is, hogy a rendszer kiterjesztette a munkavállalók körét a külföldiekre is – összegezte a tudnivalókat Szabó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Munkaügyi Központ igazgatója.

Augusztus 1-jétől váltható ki a kék könyv (az „előd” december 31-ig érvényes), amelynek oldalai fehér, kék és zöld színűek: a fehérre a vállalkozók és vállalkozások, a kékre a magánszemélyek és kiemelt közhasznú társaságok, a zöldre a mezőgazdasági tevékenységet folytatók jegyezhetik be a munkavégzést. (A zöld könyv a külfödiek alkalmi foglalkoztatására szolgál, eddig erre nem volt lehetőség az esetükben.)

Előre be kell írni

Nagyon fontos tudnivaló: a munkáltatónak a munkavégzés megkezdése előtt be kell jegyezni az alkalmi munkavállalói könyvbe a munka kezdésének időpontját. A szabályos foglalkoztatás feltétele még, hogy a napi munkavégzés befejezését követően a közteherjegyet be kell ragasztani és azt a munkáltatónak aláírásával érvényesíteni. A munkavégzés során a munkavállalónál kell lennie az könyvnek.

– A munkaügyi ellenőrzések szigorodásának köszönhetően májust követően a duplájára nőtt a kis könyvet kiváltók száma. Az első félévben több mint 11 ezer alkalmi munkavállalói könyvet adtunk ki, ezzel a legtöbbet kiadó megyék között vagyunk – tette hozzá az igazgató.

UM