Friss hírek

2007.11.02. 09:15

Lengyelországban megszűntették az áramdíjak állami ellenőrzését

<p>Lengyelországban felszabadították az elektromos áram árát. Megszűnt az áramdíjak állami ellenőrzése, és ez azt jelenti, hogy a magánfogyasztók számára drágul a villany - adta hírül pénteken a legnagyobb lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza ((viborcsa)).</p>

Az áramtermelő cégeknek eddig egy állami hatósággal kellett jóváhagyatniuk az áramdíjszabást, de január 1-től már szabadon, a piac törvényei szerint állapíthatják meg az áraikat.

A legnagyobb lengyel áramtermelő cég, a PGE becslése szerint
a díjak évente 5-10 százalékkal fognak emelkedni a következő tízegynéhány évben.

Ha az áramtermelő vállalat árat emel, akkor az áramszolgáltató is emeli a díjat, de ha a fogyasztó ezt túl borsosnak találja, akkor választhat magának másik áramtermelőt. A Gazeta szerint még nem tudni, hogy ugyanolyan könnyű lesz-e más áramtermelőt választani, mint telefonszolgáltatót.

A lengyel áramtermelők azzal indokolják a következő évekre várható áremelést, hogy sok új erőművet kell építeniük, mert nagy mértékben emelkedik az ország energiaigénye. A gazdaság ugyanis EU-viszonylatban kiemelkedő ütemben nő, a gazdagodó lakosság is egyre több energiaigényes háztartási gépet vásárol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!