Kék lámpát csak bejegyzéssel – Népszava

Be kell jegyeztetni a forgalmi engedélybe és a gépjármű-nyilvántartásba, ha valaki egyedi engedély alapján megkülönböztető jelzés (kék lámpa) használatára jogusult. Aki ezt nem teszi meg egy hónapon belül, elveszti a lámpa használatára vonatkozó jogát, és a rendőrség leszereltetheti a lámpát – derül ki az igazságügy-miniszter egyik most kiadott rendeletéből.

A Kormányszóvivői Irodán a lappal közölték: a módosítás nem bővíti a jogosítottak körét. Így például a kormány tagjai közül továbbra is csak a védett személyeknek (a kormányfőnek, az igazságügyi tárca vezetőjének és a külügyminiszernek) jár automatikusan a megkülönböztető jelzés. A többi tárcavezető csak engedély alapján használhat kék lámpát.

A rendelet szerint viszont nem minden minisztérium kérhet engedélyt, így a miniszterek kocsijára sem szerelhetnének fel ilyet – írja a lap. Szilvásy György kancellária miniszter kérhette, lévén, hogy ő felügyeli a polgári titkosszolgálatokat, de Kiss péter munkaügyi vagy Gráf József agrárminiszter nem jogosult.