Kék és zöld könyv az alkalmi munkához

Kétféle új alkalmi munkavállalói könyvet lehet kiváltani augusztus elseje óta. A kék könyvet a magyar és az uniós országokból érkező munkavállalók, a zöld színűt a nem uniós országból érkezett külföldiek használhatják, amikor mezőgazdasági idénymunkát végeznek. A magánszemély munkáltató a közteherjegy összegének 75 százalékát írhatja le az adóból – tájékoztatott a Folglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.

Díjmentesen váltható

Alkalmi munkavállalói könyvvel 1997 óta lehet dolgozni. Az augusztus elsején bevezetett módosítás célja, hogy minél több ember dolgozhasson legálisan, úgy, hogy a munkáltató közteherjegy formájában befizeti utána a járulékokat. Ez biztonságot jelent a munkavállalónak, hiszen így a takarítás, a kerti munka, a diák korrepetálása, tanítása vagy a mezőgazdasági idénymunka legális, nyugdíjképző időszakká válik, jogot biztosít az egészségügyi és nyugellátáshoz, valamint a munkanélküli ellátáshoz is.

Fontos tudnivaló, hogy az eddig használatos könyvek az év végéig még alkalmazhatók. Az új kék könyv a lakóhely szerint illetékes munkaügyi kirendeltségen vagy azoknál a települési önkormányzatoknál igényelhető, amelyek a munkaügyi kirendeltségekkel erről megállapodást kötöttek. Az alkalmi munkavállalói könyv kiváltása díjmentes.

A kék (illetve a zöld) könyv első oldalain részletes útmutató olvasható a kitöltés módjáról. A kék borítójú könyv (belül fehér, kék és zöld színű lapokkal) a magyar állampolgároknak, a zöld borítójú alkalmi munkavállalói könyv pedig a nem uniós országokból érkezett külföldiek mezőgazdasági munkavégzéséhez készült.

A magyar állampolgárok foglalkoztatásához készült kék könyvben a fehér, a kék vagy a zöld színű oldalakon kell regisztrálni a munkavégzést, attól függően, hogy az alkalmazó vállalkozás, magánszemély, kiemelten közhasznú szervezet, vagy mezőgazdasági foglalkoztató. Például az építőiparban a vállalkozók használják a fehér oldalakat, a háztartási alkalmazottat foglalkoztató magánszemélynek a kék színű oldalakra kell a bélyegeket ragasztani, a mezőgazdaságban idénymunkásokat alkalmazók pedig a zöld oldalakra jegyzik be az adatokat.

A munkaadónak naponta egyetlenegy sort kell kitöltenie az alkalmi munkavállalói könyvben, itt a különböző rovatokat értelemszerűen kell kitölteni: be kell írni páéldául az elvégzendő feladatot, a kifizetendő munkadíjat, és alá is kell írni. A kék könyv közokiratnak minősül. A megfelelő rovatba kell beragasztani a közteherjegyet is, melyet a postákon lehet megvásárolni.

Leírható az adóból

A magánszemély munkáltató visszaigényelheti a befizetett közteherjegy 75 százalékát a személyi jövedelemadóból. De csak ő, ugyanis vállalkozás vagy kht. nem kérhet visszatérítést! Ehhez a postán a magánszemélynek számlát kell kérnie a megvásárolt közteherjegyről. A közteherjegy értéke természetesen a munkadíjtól függ. Kisebb értékű közteherjegyet kell beragasztani, ha a foglalkoztatott a munkaügyi központban regisztrált munkanélküli.