kevés a baba

2020.01.20. 19:00

Megszűnt a támogatás, mert kevés gyerek született

A születésszám csökkenésével indokolta a polgármester, hogy eltörölték januártól az egyszeri juttatást.

Marosréti Ervin

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: sopotnicki

Szűk négy évvel ezelőtt vezették be a családalapítást segítő támogatást Ózdon, amit a városvezetés egy tollvonásssal megszüntetett – számolt be róla a Fidelitas ózdi szervezete egy vasárnapi sajtótájékoztatón. Dulai Nikolett, a szervezet alelnöke hangsúlyozta: az első gyermek születése után járó egyszeri, 300 000 forintos támogatást ebben az évben már nem tudják igénybe venni a fiatal ózdi párok. Az önkormányzat ugyanis decemberi ülésén megszüntette a támogatási formát.

Cserbenhagyták az ózdiakat

– A Janiczak Dávid által irányított városvezetés cserbenhagyta az ózdi családokat – szögezte le Dulai Nikolett. – A bevezetéskor minden fórumot megragadtak arra, hogy népszerűsítsék az intézkedést, ezzel szemben most mélyen hallgatnak. Úgy tűnik, hogy az ózdiakért és Ózdért jelmondat csak üres ígérgetés, a mindennapokban csak a saját, Önös érdekük vezérlik őket.

A Fidelitas szerint szó sincs arról, hogy a születésszám Ózdon drasztikusan visszaesett volna, hiszen a településen 2016 óta, minden esztendőben 700-800 újszülött látta meg a napvilágot.

Nem hozta a várt hatást

– Annak idején az önkormányzat ösztönző szándékkal vezette be családalapítást segítő támogatást – fogalmazott Janiczak Dávid, Ózd polgármestere. – Ennek megfelelően minden esztendőben monitoroztuk a felhasználás hasznát, és most már látszik, hogy nem értük el vele a várt hatást. A születések száma ugyanis, ha nem is nagy számban, de folyamatosan csökkent. Ezért döntöttünk a megszüntetés mellett, de az önkormányzat szakemberei folyamatosan dolgoznak azon, hogy a jövőben mivel lehetne kiváltani a családalapítási támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában