KEH: az államfõ nem javasolhat nyilvános pártvitát

Az államfõ jogállása nem teszi lehetõvé, hogy javaslatot tegyen nyilvános politikai viták megtartására. Csak akkor avatkozik be, ha a versengõ pártok magatartása veszélyezteti az államszervezet demokratikus mûködését – közölte Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal fõosztályvezetõje kedden Dávid Ibolyának írt válaszlevelében.

A különbözõ kampányeseményeken történõ részvétel a politikai versenyben résztvevõk szabad döntése. A választási küzdelemnek a jogszabályok és a jó erkölcs szabnak határt. A nyilvánosság elõtt kerül mérlegre, hogy az egyes szereplõk mit nyilatkoznak, milyen szövetségi döntéseket hoznak, milyen eseményen vesznek részt, és mitõl tartják távol magukat – fogalmaz a levél.

A köztársasági elnök bízik abban, hogy a választók felelõsen döntenek az összes ilyen üzenet alapján. Mindazonáltal az államfõ alkotmányos jogállása nem teszi lehetõvé, hogy javaslatot tegyen a pártok számára kampányrendezvények, például nyilvános politikai viták megtartására. A kampány során csak akkor avatkozik be, ha a versengõ pártok magatartása veszélyezteti az államszervezet demokratikus mûködését – közölte Kumin Ferenc.

Az MDF elnöke kedden levélben fordult Sólyom László köztársasági elnökhöz a miniszterelnök-jelölti vita megvédése érdekében. Dávid Ibolya azt kérte az államfõt, kezdeményezze az országos listát állító pártok miniszterelnök-jelöltjeinek vitáját, azaz tegyen javaslatot egy idõpontra, ameddig az országos listát állító pártok miniszterelnök-jelöltjei a választók nyilvánossága elõtt mérik össze programjaikat illetve felkészültségüket.