Kegyetlenül lemészárolta az idős férfit

Sajóbábony – Majd két éve esett áldozatul a tolvajbanda egyik tagjának a sajóbábonyi férfi, akit nyakon szúrtak, és gerincét is eltörték. A vádlottak azt mondták, hogy csupán lopni indultak…  A Büntető törvénykönyv

Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel és más bűncselekménnyel vádolják egy hét tagú tolvajbanda tagjait, akik közül az egyik férfi brutálisan végzett az idős, és mozgáskorlátozott házigazdával aki az éjszakai neszre felkelt és szembe találta magát az elkövetővel. A B.-A.-Z. Megyei Bíróság  dr. Szabó József bírói tanácsa elé került ügyben hét fiatalembert, köztük két fiatalkorút fogtak perbe. Valamennyien priusszal rendelkeznek. Az elsőrendű vádlottat, akinek a gyilkosságot olvassák a fejére, már közel húsz alkalommal ítélte el a bíróság vagyon elleni és erőszakos bűncselekmények elkövetése miatt.

Lopásnak indult

A vád szerint a banda tagjai lopni indultak az idős férfi portájára. A nyitott kapun sétáltak be, és szedet le egy alumínium lemezből készült ajtót, amit másnap készpénzzé tettek. A tolvajlás után haza tértek, de egyikük felvetett, hogy térjenek vissza, mert van ott még pálinka és bor is. Az éjszakai kutakodás zajára a házigazda felébredt és a kazánházhoz ment. Oda, ahonnan a hang jött. A csapat megriadt, amikor észrevett a közeledő alakot. Elmenekültek. Az elsőrendű vádlott azonban nem tétovázott. A görbebotot kezében tartó férfit azonnal lerúgta. A földre zuhanó férfi feje vérezni kezdett. A támadó – elmondása szerint – fel akarta emelni akkor még élő áldozatát, de mivel nem bírta el, többször “visszaejtette”. Majd rátérdelt a magatehetetlen testre és tovább ütlegelte. Végül áthúzta a konyhába, és az asztalon lévő késsel nyakon is szúrta. Ezt követően a vádlott átkutatta a lakást, és a konyhaszekrényben talált ötvenötezer forint zsákmánnyal távozott. A véres kést is az utcára vitte, és egy kertbe bedobta.

Van, aki tagad

Hajnali órákban hazatérő elsőrendű vádlott közölte rokonaival, hogy nyakon szúrt egy embert, megölte azt a férfit, akinél lopni volta. Azt kérte, hogy égessék le a véressé vált ruhadarabjait. Az áldozatra szomszédja talált rá, és hívta a rendőrséget. Az orvosszakértő megállapításai szerint sok ütésnyom volt a halott fején és testén. Medence csontja eltörött. Ráadásul a gerincét, a hátcsigolyáját eltörték valahogy úgy, hogy medence csontjára tapostak vagy térdeltek és fejét hátra szorították. A szakértő nem zárta ki, hogy a sérüléseket akár többen is elkövethették. A vádlottak egyike tagadja, hogy bármi köze lenne a bűncselekményhez. Az emberöléssel vádolt személy részbeni beismerő vallomást tett. A keddi tárgyaláson a bíróság a nyomozás során készített videofelvételt tekintette meg. Nem kizárható, hogy az ügyben a következő tárgyalási napon akár ítélet is szülessen. Amennyiben az elsőrendű vádlottat bűnösnek mondaná ki a bíróság, akár életfogytiglani fegyházzal is sújthatják. A többiek esetében, akiket csupán lopással vádoltak meg, súlyos büntetéssel nem kell számolniuk.

Vaslopásnak indult, gyilkosság lett belőle
Tíz nappal az elkövetés és négy nappal a halott megtalálása után elfogta rendőrség azt a négy (18-28 év közötti) sajóbábonyi fiatalembert, akiket a 72 éves helybeli férfi megölésével gyanúsítanak. A szomszédok találtak rá a lakásában egyedül élő áldozatra. Az elsődleges orvosi vélemény szerint gyilkosság történt. A megyei rendőr-főkapitányság húsz fős nyomozócsoportja dolgozott az ügyön. A főkapitány félmillió díjat tűzött ki a nyomravezetőnek. A széleskörű információgyűjtés és adatelemzés nyomán hajnalban csaptak le a gyanúsítottakra a rendőrök. A kihallgatások során a gyanúsítottak elmondták, hogy vasat és némi alkoholt akartak lopni az öregtől. Az idős férfi azonban a zajra felébredt és számon kérte a dolgot. Ekkor történt a végzetes bántalmazás.

Kapcsolódó cikkek: