Kegyetlen gyilkosok voltak a meggondolatlan rablók

Rablógyilkosság Tokajnál
Rablógyilkosság Tokajnál
Egy gazdátlanul hátrahagyott pénzszállító kisbuszt jelezett a mezőőr kedd reggel a rendőröknek Tokaj és Tarcal között egy földúton, a sínek közelében. A rendőrök azonnal sejtették, hogy ez lesz az a jármű, amit keresnek.  Rablógyilkosság Tokajnál 2007.03.27. Pénzszállító 2007.03.27. video

Már hétfő estétől kereste a biztonsági cég az eltűnt autót, mert nem érkezett meg Szerencsre az elvárható időn belül. A jármű azért volt gazdátlan, mert egyik utasa vérbe fagyva feküdt a földön, a másik pedig tíz kilométerrel távolabb megkötözve várta, hogy végre felfedezzék. A rendőröket meglepte a szokatlanul kegyetlen gyilkosság – merthogy első látásra is annak tűnt a cselekmény – de egyúttal nagyon gyanúsnak tűnt a túlélő által elmesélt támadás.

Ezer sebből vérző legenda

Nem megszokott, hogy csak úgy, kisebb szükség miatt letérjen a kijelölt útról a szolgálati feladattal megbízott autó. Alig húsz kilométerre voltak a következő céltól, és két kilométerre hagyták el azt a benzinkutat, ami mellett minden nap elmentek, tehát tudhatta a sofőr, hogy ott biztonságban végezheti dolgát, ráadásul kamerák figyelik őket. Az sem hihető, hogy a támadók mi okból vinnék magukkal 10 kilométerrel távolabbra a szemtanút, vele miért nem végeznek? Az is gyanús, ha a támadók csak késekkel rendelkeznek, a biztonsági őrök miért nem lőttek? Nem szokásos eljárás az sem, ha valaki meg akarja állítani a pénzszállítót, hogy az autó bármilyen trükkre megálljon, utasai kiszálljanak. Ha nem végződött volna olyan brutálisan az egész, talán egy krimi vígjáték ötletét adhatta volna, annyi sebből vérzett ez a legenda.

A nyomozás adatai szerint napokkal korábban elhatározták a támadók – akik egyike épp a sofőr volt – hogy kirabolják a pénzszállítót járművet, csak azt kellett kiválasztani, melyik napon érdemes lépni. A hétvégén aztán jött a jelzés, hétfőről keddre virradó éjszaka az akció ideje.

Nem a tervek szerint alakult

Jó lenne tudni, vajon hogyan tudott aludni a sofőr a támadás előtt, sejtette talán, hogy akár élete utolsó szabad napját tölti? Nem tudjuk, csak az körvonalazódik, hogy nem a tervek szerint alakult a nagy buli. Amikor a földút végéhez értek (miért kellett bemenni nagyjából 300 méternyit a sötétben?) a sofőr kiszállt, várakozó (miért vártak pont ott az ismeretlen támadók?) megütötték őt, és ekkor ugrott ki a későbbi áldozat, hogy megvédje árulóvá lett társát. Őt elképesztő módon megverték, és összeszurkálták, majd magára hagyták. A nyomozás adatai szerint a rablók a bűncselekmény elkövetése után gépkocsijukkal bejárták a megyét, miközben negyedik társuk Miskolcról figyelte az esettel kapcsolatos reagálásokat. Aztán egy távoli, kietlen területen találkoztak mindannyian, ahol megbeszélték a továbbiakat, majd megsemmisítették és felgyújtották a bizonyítékokat.

Túl könnyű célpontok

Az Országos Rendőr-főkaptányság statisztikája azt mutatja, hogy tavaly 40 alkalommal követtek el támadást Magyarországon pénzintézetek ellen, beleértve a pénzszállító autók kirablásait is. Az esetek felében sikerült a rendőröknek eredményesen lezárni a nyomozást, illetve kézrekeríteni az elkövetőket. Más források 70 százalékos eredményességre utalnak a pénzszállító kocsik elleni támadók felderítésében. A hazánknál jóval nagyobb lélekszámú Franciaországban jelentősen kevesebb támadás éri a biztonsági cégeket, mint nálunk. Hazánkban nagyjából 1200 pénzszállító autó fut az utakon, s ezek 40 százaléka nem páncélozott. A hírhedt Kalasnyikov gépkarabély lövedékével szemben ellenálló, ballisztikai védelmet biztosító járművek ára akár az 50 millió forintot is elérheti. A legolcsóbb páncélautó 25 millió forintba kerül. Noha bűnözői körökben még tartja magát az a vélemény, hogy az AK-47-nek még nincs ellenszere, ezzel szemben, egyre több magyar vagyonvédelmi cég szerez be Kalasnyikov-biztos gépkocsit.

A vagyonőri szakmában, hozzávetőleg 120 ezer ember keresi kenyerét Magyarországon. Ezzel az adattal szintén az öreg kontinens élmezőnyébe tartozunk. Az összehasonlítás kedvéért megjegyzendő, 32 ezer a honi rendőrség teljes létszáma. A vagyonőrök havi fizetése átlagosan 100-150 ezer forintban határozható meg. Egyes becslések 70 és 30 százalék közé tehető a vagyonőrök érintettsége, a pénzszállítók elleni bűncselekményekben.

A gyalázatos rablás nyomán két személyt előzetes letartóztatásba helyeztek és két személyt köröznek: a 25 éves Hajdú Rolandon kívül újabb gyanúsított a szintén miskolci, 19 éves Somogyi Krisztián. Nyomravezetőjük fejenként 2,5 millió forintra számíthat, ha érdemleges adattal szolgál a rendőrségnek. A kegyetlen és meggondolatlan támadók arra is számíthatnak, hogy a rendőrséghez hasonló elszántsággal jár a nyomukban az alvilág. Egyfelől a vérdíj nekik is jól jönne, másrészt súlyos pénzbe fog kerülni az elfogásig tartó idő alatt a bújkálás, és az élelmezés költsége. Meglehet, hogy az elrabolt pénz egy részét kénytelen lesznek idő előtt felélni.

  • A brutálisan meggyilkolt áldozatra emlékeznek Tokajban
  • Rablógyilkosság Tokajnál
  • Brutálisan végeztek a sofőrrel
  • Beépített ember volt a “túlélő” biztonsági őr
  • Előzetesben a rablógyilkosság gyanúsítottja
  • 5 millió vérdíj Hajdú Roland és társáért
  • Ötmillió vérdíj a szökevényekre