Kegyeletsértés vagy balesetmegelőzés? – síremlékeket döntöttek le Nyíregyházán

Több száz síremléket döntettek le a nyíregyházi temetőben a megyei temetkezési vállalat munkatársai. A több tízkilós köveket, gránitlapokat a sírra vagy a sírhely mellé fektették. A szakemberek szerint erre azért volt szükség, mert a sírkövek életveszélyesek voltak. Mindez sokakat felháborított, sírgyalázásnak, kegyeletsértésnek tartják a vállalat eljárását.

A sírköveket néhány hete emelték le talapzatukról majd ráfektették a sírhelyekre, de ezt sokan csak a napokban vették észre. A helybelieket felháborította a temetkezési vállalat munkatársainak viselkedése. Az orosi temetőben összesen 80 sírkövet döntöttek le.

A szakemberek szerint a síremlékek nem voltak jól rögzítve, ezért balesetveszélyesek. Nyíregyházán az elmúlt hetekben mintegy, 3000 hasonlóan veszélyes sírhelyre tűztek értesítőt. Így tájékoztatták a hozzátartozókat, akiknek ezt követően15 napjuk volt a sírkő megerősítésére. Aki ezt elmulasztotta, annak – a balesetveszély miatt – ledöntötték a sírkövét.

Azokat a síremlékeket fektették le, amelyek életveszélyesek voltak, tehát közvetlen balesetveszélyt jelentettek. Az érvényes jogszabályok és a helyi rendelet is kötelezővé teszi számunkra, hogy ebben az esetben eljárjanak – mondta kedden a Független Hírügynökségnek Szekrényes András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója.

A nyíregyházi Északi Temetőben néhány éve meghalt egy 12 éves fiú, mert rádőlt egy meglazult sírkő. Ezért is döntöttek úgy, hogy most, Mindenszentek előtt átvizsgálják a sírköveket.

A megyei temetkezési vállalat a balesetveszélyes sírkövek további ellenőrzését tervezi. A most ledöntött síremlékek helyreállítása, megerősítése akár több tízezer forintjába is kerülhet a hozzátartozóknak.