Kedvezőbb feltételekkel juthatnak fejlesztési forráshoz a mikro-, kis- és középvállalkozások

Az eddiginél kedvezőbb feltételekkel juthatnak fejlesztési célú forráshoz a mikro-, kis- és középvállalkozások. A 800 milliárd forintos csomag döntően 2013-ig lehívható uniós támogatás, amelynek felhasználási feltételein könnyít a kormányzat. A program első elemeként már keddtől igényelhető a kedvezőbb konstrukciójú mikrohitel – jelentette be Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A nemzetközi pénzügyi válság következményei fokozottan érinthetik a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásokat, a kormány célja, hogy a magyarországi munkavállalók 70 százalékát foglalkoztató kisebb cégek minél kevesebbet érezzenek a kedvezőtlen folyamatokból – mondta a miniszter. Már keddtől kedvezőbb feltételekkel igényelhetők a mikrohitelek. A felvehető összeg az eddigi 6 millióról 10 millió forintra emelkedik, miközben a futamidő 5-ről 10 évre nő – ismertette Bajnai Gordon. A mikrohitel elsőként a K&H Bank fiókjaiban igényelhető, de a tárca tárgyal három másik nagy bankkal, és többen is jelezték, hogy csatlakoznának a programhoz.

A kis- és középvállalkozásokat segítő csomag része, hogy a 2007-2013 közötti gazdaságfejlesztési uniós program technológiafejlesztési pályázatainál könnyítenek a részvétel feltételein, így több, a romló piaci feltételekkel küzdő vállalkozás jelentkezhet. Csökkentik például az árbevétel-növekedési elvárást, a tavalyi és az idei pályázatok esetében visszamenőleg is.

Elindul a hitelgarancia program, a kereskedelmi bankokon keresztül uniós forrásokból hitelgaranciát kapnak a kis- és középvállalkozások. A kölcsön összege maximum 100 millió forint lehet, amelynek akár 80 százalékáig kezességet vállal a kormányzat. Emellett új refinanszírozási hitelhez jutnak a kereskedelmi bankok, hogy fenn tudják tartani, illetve növelni tudják a kis- és közepes méretű vállalkozások hitelezését.

Bajnai Gordon elmondta: a hitelek kamata 6,5 és 9 százalék között lesz, ami rendkívül kedvező.