Kedvezett az eső a parlagfűnek, derékig érőt is találtak Békésben

Derékig érő parlagfüvet is találtak néhány területen már az ellenőrzés első napján Békés megyében. A közérdekű védekezésre történő első felszólításokat és bírságokat a jövő héten már postázzák is azoknak a gazdáknak, akik július elsejéig nem gondoskodtak a parlagfű mentesítésről – tájékoztatta a Független Hírügynökséget csütörtökön Mike Zsolt, a Békés megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság vezetője.. A földtulajdonosoknak július elsejéig kellett elvégezniük a parlagfűirtást, aki ezt elmulasztotta bírságra számíthat.

Békés megye évek óta parlagfűvel gyengén fertőzöttek számít. Míg azonban a korábbi években inkább egybefüggő nagyobb területeket, addig tavaly és az idei első tapasztalatok szerint is, inkább több kisebb gyomnövénnyel fertőzött területet találtak az ellenőrök – mondta el Mike Zsolt.

Az elmúlt napok esőzése kedvezett a gyomnövénynek, találtak olyan területeket is, ahol már derékig ér. Mivel a repce betakarítása már befejeződött, és elkezdődött a búza aratása is, a következő hetekben a tarló területeken lehet az allergén gyomnövény intenzív felbukkanására számítani. A szakember szerint a napraforgó betakarítása után várhatóan fokozottan figyelni kell azokon a területeken a parlagfűirtásra, mivel tavasszal az aszály miatt vagy elmaradt, vagy eredménytelen volt a napraforgóvetésekben a gyom elleni védekezés.