Kedvenc hősök a történelemből

Miskolc – Kossuth és Széchenyi közkedvelt a diákok körében, de a diktátorok is előkelő helyen vannak.Felmérést végzett pár évvel ezelőtt a középiskolákban a Felvételi Információs Szolgálat.

Felmérést végzett pár évvel ezelőtt a középiskolákban a Felvételi Információs Szolgálat, amiből kiderült, a diktátorok mellett Kossuth és Széchenyi is kedvelt történelmi személyiség a fiatalok körében. A felmérés szerint Napóleon, Hitler és Julius Caesar a három legnépszerűbb külföldi történelmi személy.

A magyarok között Mátyás király nyert, Kossuth és Széchenyi nagyjából döntetlenre áll. A költők versenyét Petőfi nyerte, a “nemzetrontók” Ady és József Attila dobogós helyezésével vigasztalódhatnak.

A magyar középiskolások 9 százaléka Hitlert nevezte meg kedvenc történelmi személyiségeként a Felvételi Információs Szolgálat nyílt kérdéses kutatásában. A náci diktátort nemzetközi vonalon csak a 24 százalékos eredményt elérő Napóleon tudta megelőzni. Harmadik helyen szintén diktátor, Julius Caesar végzett. A felmérésen 414 iskola több mint huszonhatezer 10.-12. osztályos diákja vett részt.

KHE