Kedv is van, cél is van, csak épp mások, mint más megyékben

A beruházási kedvben nem, csupán a beruházások jellege terén tapasztalható különbség az ország egyes területein a kamara szerint
A beruházási kedvben nem, csupán a beruházások jellege terén tapasztalható különbség az ország egyes területein a kamara szerint
Borsod-Abaúj-Zemplén – Egy friss felmérés szerint megyénkben kisebb a beruházási kedv az agráriumban, mint az ország más részén.

A napokban tette közzé az agrár­cégek körében végzett felmérését az Erste Bank, mely szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az ágazatban működő cégeknek csupán a fele tervez belátható időn belül beruházást, fejlesztést, ami elmarad az országos átlagtól és a nyugat-magyarországi adatoktól is.

Változó a kedv

A megyénkben fejleszteni készülő cégek közül minden ötödik számol banki hiteligényléssel, méghozzá már a következő hónapban, derül ki a felmérésből. A kutatásban 186 agrárcéget kérdeztek meg, a megkérdezettek hatvan százaléka fejlesztene, egyharmaduk pedig növekedési hitelprogramot is igénybe venne az elképzelései megvalósításához.

A közzétett felmérés szerint cseppet sem arányosan oszlik el hazánk különböző területein a vállalkozó kedv. Az ország nyugati részében sokkal nagyobbak a beruházási elképzelések, mint keleten, a régiók tekintetében pedig a Dunántúl viszi a prímet. A megyéket nézve Tolnában a legjobb a helyzet, ott minden megkérdezett tervez fejlesztést, míg a legkevésbé Hevesben számolnak azzal a cégek, hogy belevágnának fejlesztésekbe.

Nem egyértelmű

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nem teljesen ért egyet a felmérés eredményével, megkeresésünkre adott válaszukban azt írják: nem jelenthető ki egyértelműen, hogy különbség lenne a két országrész között a beruházási kedvet illetően, inkább a beruházások jellege terén tapasztalható különbség. Hozzátették, a növényter­mesztéshez kapcsolódó beruházások az eltérő időjárási körülményekhez és a piaci kereslethez igazítottan jelentkeznek.

A keleti országrészben jellemzőbb a kertészeti ágazat jelenléte, akár szántóföldi, akár pedig ültetvény formájában, így az eszközbeszerzések is ebbe az irányba tolódnak el. A nyugati oldalon ugyanakkor az elaprózódott táblák jellemzőbbek, és a beruházások is ezeknek megfelelően alakulnak. Az állattenyésztési ágazat beruházásai között nem érzékelhető országrészenkénti eltérés, a jelentősebb beszerzések pedig jellemzően a nagyobb állattartó telepekre koncentrálódnak, tették hozzá.

– Horváth Imre –


Nem lesz hitelprogram

A jegybank 2016-tól fokozatosan kivezeti a növekedési hitelprogramot (NHP), amely csaknem két éve nyújt olcsó forrást a hazai gazdaság szereplőinek. Rossz hitelek kiváltására és fejlesztésekre, beruházásokra egyaránt rendelkezésre állt a bankoknál több százmilliárdnyi friss jegybanki tőke. A program várható kivezetése, az alacsony kamatkörnyezet és a magyar gazdaságot mutató legfrissebb makroadatok vélhetően együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy a fejlesztések terén a cégek – így az agrárszereplők is – számolnak az NHP bevonásának lehetőségével.
hirdetés
hirdet�s