Kedélyes csevely Tállyán – demokratikusan

Kedélyes csevely Tállyán – demokratikusan
A Fidesz MPSZ által kezdeményezett programsorozat Tokaj-hegyaljai állomásán nem várt érdeklődés fogadta Koncz Ferenc országgyűlési képviselőt, lévén időszerű események, a kisebb településeket érintő problémafelvetések kaptak hangsúlyt.

Serfőző Szabolcsnak, a polgári szövetség helyi elnökének köszöntője után vitaindítóként jegyezte meg a honatya, az elmúlt pár évben ami jó volt az megváltozott és rossz lett, ami rossz volt, az pedig úgy maradt. – A jelenlegi magyar politikának az a legnagyobb baja, hogy meg akarja mondani, mi a biztos, mi a helyes. Ezzel szemben nem árt megkérdezni a polgárokat, szerintük mit kellene elvégezni ahhoz, hogy végre jobbra forduljon a helyzet. Inkább oldjunk meg valamit közösen később, minthogy egyáltalán ne foglalkozzunk a problémákkal – mondta Koncz Ferenc. – A hegyaljai gondok minden települést érintenek a pátriában, tudomásom van a ki nem fizetett pénzekről a tavalyi szüretet illetően, aminek egyszer és mindenkorra pontot kell tenni a végére. – Ehhez a gondolathoz fűzte hozzá egy hozzászóló, a törvénykezésen kellene változtatni, megengedhetetlen, hogy az ügyeskedők az állam pénzén túl a termelőkét is használják, ráadásul kamatmentesen. Amíg a boltban az utolsó fillérig ki kell fizetni pl. a tej árát, addig a szőlőfelvásárlók ülnek a pénzen, lehetetlenné teszik a gazdálkodást. A képviselő javasolta, hogy tekintsék át a szerződéseket és összefogva tegyenek jogi lépéseket az érintettek az ügyben, amihez természetesen segítséget kapnak.

Érdeklődés

Koncz Ferenc kitért a helyi fesztiválokra is. – El kellene gondolkodni azon, hogy az egyébként látványos, de több milliót felemésztő programok hoznak-e valamit a településnek. Jelent-e valamit az idegenforgalom, a borturizmus fellendítésében az, hogy távolabbi helyekről jönnek el emberek egy koncert kedvéért? Ha viszont jelent valamit, meg kellene tenni a lépéseket abba az irányba, hogy az az egész település egészén terüljön szét és ne csak egyesek élvezzék a hasznát. Érdemes volna megnézni, hogy azok a beruházások hogy állnak, amik az elmúlt ciklusban indultak el, gondolok itt például a római katolikus templom belső tárgyainak restaurálására, de kíváncsi lennék a jelenlegi szennyvízhálózat megvalósításának körülményeire is. Nem titok, hogy a Faluparlamenteken elhangzottakat szeretnénk betenni választási programunkba, és ha kormányváltás lesz, ezeket szeretnénk érvényesíteni – mondta a képviselő.

Az esten, amelyen környező települések lakosai is képviseltették magukat, nem csak helyi, de országos problémák is felszínre kerültek, így az egészségügy negatívumai, a kínai termékek beözönlése, a hazai termékek eladhatatlanságai. Koncz Ferenc ez utóbbi kapcsán megjegyezte, tulajdonképpen nagy baj nincs, de a kereskedést el tudná képzelni abban a formában, hogy csak úgy árulhassanak az ázsiaiak, ha ennek fejében a mi termékeinket – jelen esetben a bort – saját hazájukban népszerűsítik.

Hagyomány

A borászat hosszú évszázadok óta mutat eredményeket Tokaj-hegyalján, e termékünk kapcsán értük el, hogy a világörökség része lehetünk. Engem nem kell meggyőzni arról, hogy a hagyományos borászati módot meg kell tartani, álvitának tartom a reduktív és oxidatív borok termelése közötti nézeteltéréseket, a kettő jól megfér egymás mellett – mondta a honatya. – A kis pincészetek tökéletesek az utóbbiban. A világban megváltoztak az ízlések, most újra kezdenek visszatérni a tradíciókhoz. Ezek a jelek kedvezően érinthetik a történelmi borvidéket is.

SFL