Kedden ítélet várható Toroczkay László kártérítési perében

A Toroczkay László ellen indított kártérítési perben kedden várhatóan ítéletet hirdet a Fõvárosi Bíróság. A 64 Vármegye Mozgalom vezetõjét a BRFK azért perelte be, mert a rendõrség szerint a 2006. szeptember 18-i Szabadság téri demonstráció szervezõjeként kártérítési felelõsséggel tartozik az MTV székházát védõ rendõrök sérüléseivel összefüggõ , és a rendõrök feleszerelésében keletkezett károkért.

Toroczkay László védekezése szerint a perbéli demonstráció spontán szervezõdés volt, ráadásul amúgy sem volt jogellenes, és nem ütközött a gyülekezési jogról szóló törvény rendelkezéseibe sem. Az elsõ fokú bíróság a rendõrség keresetét elutasította. Az ítélet indoklásában kifejtette, hogy spontán tüntetés esetében jogi értelemben nem beszélhetünk a tüntetés szervezõjérõl, önmagában az, hogy Toroczkay beszélt a Kossuth téren 2006. szeptember 18-án, és a demonstrálók egy részét a Szabadság térre hívta, nem számít szervezõi tevékenységnek, így a tüntetés során keletkezett károkért nem felelõs. A Fõvárosi Ítélõtábla ezt az ítéletet hatályon kívül helyezte és az elsõ fokon eljáró Fõvárosi Bíróságot a per újratárgyalására és újabb határozat hozatalára utasította..

A megismételt eljárásban a bíróság részletesen meghallgatta Toroczkay Lászlót is. A perben ígérete szerint Pataki Árpád bíró kedden hirdet ítéletet.