Kedden tárgyal a Főpolgármesteri Kabinet a Főgáz-részvények eladásáról

Az előzetes tervekkel ellentétben mégsem tárgyalta hétfői ülésén a Főpolgármesteri Kabinet a Főgázt Zrt. fővárosi tulajdonú részvényeinek eladását, a javaslat kedden kerül a testület elé – értesült a Független Hírügynökség. Az elképzelésről egyébként kedden tárgyal a főváros MSZP, illetve SZDSZ képviselőcsoportja is.

Demszky Gábor főpolgármester múlt heti sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a következő két évben 50 milliárd forint hiányzik az összes tervezett fejlesztés megvalósításához, ezért az önkormányzat dolgozik a tulajdonában lévő többségi Főgáz-részvények eladásának koncepcióján.

Számítások szerint csak az uniós pályázatok önrészéhez legalább 100 millió forint szükséges 2013-ig. A városvezetés szerint azért van szükség arra, hogy ilyen sok beruházást elindítsanak, mert Budapest magas gazdasági teljesítménye miatt 2013 után jóval kevesebb uniós támogatásra számíthat. A főváros csak a Főgáz-részvények eladásából számíthat ekkora nagyságrendű bevételre.

A javaslatot a városvezetés csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés elé terjesztené, ha a napirendre vételhez meglesz az elegendő számú szavazat, azaz a két koalíciós párt egyetért.