Sport

2011.06.03. 08:49

Kiss Pál Tamás tesztje félsikerrel zárult

<p>Mogyoród - A Tech1 Racing csapatának a második napon éppolyan rapszodikusra sikeredett a GP3 hivatalos tesztje a Hungaroringen, mint amilyen az időjárás volt.</p>

Csütörtökön szintén egy délelőtti és egy délutáni edzésre adódott lehetősége a GP3 Series versenyzőinek, így 3-3 órán át zúgott a harminc Dallara-Renault GP3 autó a mogyoródi versenypályán. Kiss Pál Tamás és mérnöke a teszt első napján már elhasználtak három szett gumit, a szerdai nap jól is sikerült számukra. Ma azonban valamit eltaktikáztak, ráadásul közbeszólt a szeszélyes időjárás is és nem a várt eredményt hozta a mai tesztnap. Tamás autójára még reggel feltették a maradék két szett gumit, hogy az új gumikkal is megtalálják a helyes beállításokat. Azonban elkéstek a másodikkal, az idő nagyon gyorsan melegedett, ami rányomta a bélyegét a mai napra, a beállítások nem sikerültek a legmegfelelõbben.

Túlkormányozottá vált az autó

Délután már a használt gumikkal elvégeztek egy verseny szimulációt is, ami azt jelenti, hogy egy szett gumival kellett megtenni a 16 kört, mint általában versenykörülmények között. Azonban ebbe is beleszólt az időjárás, mert Tamás utolsó köreiben megérkezett az eső és hirtelen lehűlt a levegő is. Végeredményben a délelőtti teszten a 18., míg délután a 29. helyen végzett a miskolci fiú.

“Nem találtuk meg a helyes beállításokat ma, a tegnapi után túl nagy lépésben módosítottunk és túlkormányozottá vált az autó. A helyes érték valahol a kettő között lesz, azonban nem tudtuk megtalálni, mert elhasználtuk a gumikat. Sokat kell még dolgoznunk rajta, rengeteg beállítást ki kell még próbálnunk, hogy megtaláljuk a megfelelő értékeket.” – nyilatkozta Kiss Pál Tamás a teszt végén – “Nagyon sok tényező befolyásolja az autó viselkedését, ilyen pl. a levegő hőmérséklete, a szél erőssége, a páratartalom, aszfalt hőmérséklete, a gumik tapadási képessége stb. Ezek legapróbb változása is olyan finom eltéréseket okozhatnak, ami tizedmásodpercekben mérhető és egy ekkora időkülönbség akár több helyezést is jelenthet.”

Legközelebb Valenciában tesztel a mezőny két hét múlva, majd a következő megmérettetés szintén Valenciában vár Tamásra a június 24-26-i hétvégén.


Mogyoród - Bemutatkozott a Hungaroringen, május 31-én megrendezett sajtótájékoztatón Kiss Pál Tamás és új csapata, a Tech1 Racing Team. A 20 éves magyar pilóta idén először versenyez a GP3 Series versenysorozatban, melyet a Forma-1 előszobájaként is emlegetnek.

A miskolci versenyző szombaton kiválóan teljesített élete harmadik GP3 Series versenyén, ahol megszerezte a nyolcadik helyet, így azon túl, hogy bezsebelte első pontját, a szabály szerint a vasárnap reggeli futamon az első rajtkockából indulhatott.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!