Kedden egyeztetne Sólyom László a parlamenti pártok képviselőivel

Augusztus 28-án, kedden várja Sólyom László, köztársasági elnök a parlamenti pártok frakcióvezetőit a Sándor -palotába, az általa kezdeményezett ötpárti tárgyalásra – mondta el a Független Hírügynökségnek Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője. Az államfő egy lapinterjúban jelentette be, hogy még ebben a hónapban tárgyalásra hívja a parlamenti pártokat a Sándor -palotába az államadósság és a költségvetési hiány alkotmányos korlátok közé szorítása érdekében.

Az öt parlamenti párt péntek délelőtt kapta meg a meghívót az egyeztetésre, korábban valamennyi párt úgy nyilatkozott, hogy részt vesznek az államfő által kezdeményezett egyeztetésen. A pártok farkcióvezetői, amennyiben igénylik egy-egy szakértőt is magukkal vihetnek a jövő hét keddre, fél tizenkettőre összehívott találkozóra.

“Most lehetne és kellene a költségvetést alkotmányos korlátok közé szorítani. Erre és a szabályok betartását kikényszerítő szerv felállítására most mind kormány-, mind pedig ellenzéki oldalról van hajlandóság” – mondta Sólyom László a Magyar Hírlapnak adott múlt heti interjújában, amelyben bejelentette az ötpárti tárgyalásról szóló javaslatát is. “A születőben lévő, törékeny konszenzust szeretném támogatni és megerősíteni azzal, hogy még ebben a hónapban tárgyalásra hívom a parlamenti pártokat a Sándor palotába. (…) a szabályozott költségvetés az ország jövője szempontjából alapvető kitörési pont a túlköltekezés és megszorítás ciklusaiból” -nyilatkozta az államfő.