Kedden döntöttek a panelpénzekről

Dr. Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter a mai napon döntött a 2006-ban benyújtott „panelprogram” pályázatok harmadik csomagjáról.

Eszerint 481 pályázat több mint 5,7 milliárd Ft vissza nem térítendő állami támogatásban részesül, amely közel 24 ezer lakás felújítását teszi lehetővé az országban. A novemberben, illetve februárban már elbírált első és második pályázati csomagokkal együtt így összesen mintegy 10 milliárd forint támogatásból 49.954 lakás modernizálása válik lehetővé.

 A „panelprogram” a meghirdetése óta nagy népszerűségnek örvend. A benyújtott pályázatok száma évről-évre növekszik. A program keretében eddig összesen már 170 ezer lakás korszerűsítéséről született támogató döntés. A november óta elbírált három pályázati csomag 10 milliárd forintos támogatását is beleértve, már mintegy 30 milliárd forint állami támogatást vehetnek igénybe a pályázók.

Ez a lehetőség az iparosított technológiával épült, legalább 4 lakást tartalmazó épület energiatakarékosfelújításához (gépészeti rendszerek, berendezések), valamint a lakóépületek közvetlen környezetében lévő utak, parkolók, játszóterek, parkok korszerűsítéséhez nyújt vissza nem térítendő támogatást. Az összeg a teljes bekerülési költség 1/3 részét finanszírozza, a fennmaradó 2/3 részt az önkormányzat és lakóközösségek egyenlő arányban adják a pályázatok megvalósításhoz.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye településein az alábbiak szerint alakul a program harmadik csomagjában résztvevő lakások száma és a támogatás összege:

 

Település

Lakások száma

Támogatás összege

Mátészalka

20

8 000 000

Nyírbátor

114

40 166 358

Nyíregyháza

378

64 680 094