Kedden dönt a Biztonsági Tanács a koszovói rendezési tervről

Kedden kerül az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé Martti Ahtisaari Koszovóra vonatkozó rendezési terve. Szerbia az orosz vétóban bízik és újabb tárgyalásokat szeretne kieszközölni. Ezzel szemben az Egyesült Államok belgrádi nagykövete biztos benne, hogy a határozatot elfogadják. A javaslat Koszovót, mint független államot definiálja, nemzetközi felügyelet mellett.

Szerbia tárgyalócsoportja hétfőn utazott el New Yorkba. A szerbek abban bíznak, hogy Moszkva vétót fog emelni a BT-ben a határozat ellen, így meghiusítja annak elfogadását. A szerb delegációt Vojiszlav Kostunica kormányfő vezeti, aki az utazás előtt kijelentette: az egész szerb nép tudja, és mélyen átérzi, hogy Oroszország támogatása történelmi jelentőségű a szerb nép számára. A kormányfő szerint egyértelmű, hogy Ahtisaari terve kudarcba fullad a tanács előtt, mert “Szerbia jogellenes feldarabolásáról van szó.” Szerinte ebben az esetben lehetőség nyílna új tárgyalások megkezdésére, egy új nemzetközi közvetítővel.

A szerb optimizmussal ellentétben Michael Polt az Egyesült Államok belgrádi nagykövete kijelentette: irreális arra számítani, hogy a határozatot a BT nem fogadja el. Mint a belgrádi B92 televíziónak nyilatkozta, biztos benne, hogy a határozat megszületik és utat nyit Koszovó felügyelt függetlensége felé, amelyen a nemzetközi közösség 15 hónapon át dolgozott.