Kecskeméti repülőnap – legalább 80 ezer embert várnak

A magyar légierőben rendszeresített összes repülőgép- és helikopter-típus részt vesz a IX. Repülőnapon a hétvégén. Idén minden eddiginél több, összesen 21 ország hadipilótái érkeznek Kecskemétre, hogy bemutassák kötelékben és egyéniben kidolgozott programjukat. A két évvel ezelőtti légiparádéra csaknem 80 ezren voltak kíváncsiak, a szervezők idén is legalább ennyi nézőre számítanak.

A 8-10 perces légi kűröket a pilóták nagy magasságban gyakorolják be, de a repülőnapon a földhöz közel, 50-100 méteren mutatják majd be. Kecskemét fölött néhány magyar pilóta olyan manővereket is bemutat majd, amelyekre eddig más ország pilótái még nem vállalkoztak.

“Lesz olyan repülőgép, amely például 70-80 fokos szögben, 1500 méter magasságban átbólintja az orrát 0 kilométeres sebességnél, és ebből folytatja a következő manőverét” – mondta Peszeki Zoltán, az egyik pilóta. Ilyen műveleteket általában sportos műrepülőgéppekkel szoktak bemutatni, robosztus harcigéppekkel nem, ezért nagy odafigyelést és nagyon sok gyakorlást igényel – tette hozzá.

A kecskeméti repülőnapon összesen 30 magyar pilóta repül majd Mi-8-as helikoptereken, valamint Albatrosz és Gripen repülőkön. Természetesen idén sem marad el a nagy megmérettetés, ahol Forma 1-es autó versenyez helikopterrel, légcsavaros repülőgéppel és vadászrepülővel.Sporthírek