Kecskeméti húsbotrány – működik a raktár

Hétvégén már engedélyezte az állategészségügyi hatóság olyan tejtermékek kiszállítását a kecskeméti raktárból, amelyeknél egyértelműen lehetett igazolni, hogy honnan származnak és a szavatossági idejük még nem járt le.

Az 500 négyzetméteres raktár árukészletének felmérésén még mindig dolgoznak a hatósági állatorvosok; közben eddig több mint 5 tonna húskészítményről és virsliről már bebizonyosodott, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlan, nagy részének megsemmisítéséről már gondoskodott a szakhatóság. A raktárban még külön őriznek 250-300 kiló olyan árut, amelynél felmerült a gyanú, hogy átcímkézéssel megváltoztatták a fogyaszthatóság lejárati idejét – mondta a Független Hírügynökségnek Lehotai Árpád, a megyei szakigazgatási hivatal helyettes vezetője.

Az állategészségügyi állomás laboratóriumában várhatóan szerdára készül el a mikrobiológiai elemzés, a romlott húsárukból vett minták értékelése.

A kecskeméti húsbotránnyal kapcsolatban egyelőre ketten – a cég vezetője és helyettese – vannak előzetes letartóztatásban, másik két ember szabadlábon védekezik.

A romlott húsokat, húskészítményeket tároló raktárra és az ezeket értékesítő boltra még múlt hét közepén bukkant az állategészségügyi hatóság egy lakossági bejelentés alapján.