KDNP: Robin Hood helyett Oroszlánszívű Ruchárdot

Liberalizált energiapiacon az energiatermelő cégekre kivetendő úgynevezett Robin Hood-adó azonnal megjelenne az árakban, a különadó tehát nem megoldás a távhő drágulásának ellentételezésére – mondta pénteken Molnár Béla KDNP-s országgyűlési képviselő. A kereszténydemokraták szerint önköltségen alapuló hatósági ármegállapítás a helyes út.

Az energiaszektor 1995-96-os privatizációjakor a mai Robin Hood eladta a sherwoodi erdőt, de most részt kér a szépen termő makkból – fogalmazott Molnár Béla annak kapcsán, hogy a kormány által beterjesztett törvényjavaslat értelmében 8 százalékos különadót vetnének ki az energiaszolgáltató cégekre két éven át. Az ebből befolyó évi 30 milliárd forintot pedig a távfűtéses lakások energetikai korszerűsítésére fordítanák. A KDNP álláspontja az, hogy nem 30, hanem 60-70 milliárd bevétel keletkezne, mert a javaslat számol az erőművek 46, a villamosenergia-kereskedők 65 és a gázenergiaszektor 348 milliárdos nyereségével, de nem kalkulál a Mol 400 milliárdos profitjával. A Független Hírügynökség kérdésére Molnár Béla elmondta, hogy ő is hallott kormánypárti képviselői megnyilatkozásról, amelynek értelmében a Mol-t is megadóztatnák, de egyelőre nem ez az indítvány van a parlament előtt.

Hatvan-hetven milliárd forint kivonása rendszerből a liberalizált piacon azonnali áremelkedéssel járna – véli a kereszténydemokrata politiksuk. Szerinte ráadásul a Robin Hood-adó sérti az ágazatsemlegesség elvét, diszkriminatív, torzítja a piaci versenyt és nem ösztönöz a takarékos fogyasztásra sem. Az önkormányzati tulajdonú energiacégek esetében ráadásul a helyhatóságoknak nincs anyagi fedezetük pluszadóra. A különadó nyugaton sem vált be – mondta Molnár Béla.

A KDNP egyetért a Fidesz javaslatával, az áfa 20-ról 5 százalékra csökkentésével, de ezen túl olyan megoldást követel, amelyben a liberalizációval szemben az önköltségen alapuló hatósági ármegállapítást vezetik be, s az energiatermelés külső költségeinek figyelembevételével kialakított energiaadónak lehetne komoly szerepe, például a távfűtés környezeti előnyeinek elismertetésében.

Nem Robin Hoddra van szükség, hanem Oroszlánszívű Richárdra, aki kiveri a hatalomból a fosztogatókat és igazságos törvényeket hoz – mondta Molnár Béla.