KDNP: Kóka János elárulta a határon túli magyarokat

A gazdasági miniszter elárulta a határon túli magyarokat és az magyarság nemzeti érdekeit – vélekedik a Kereszténydemokrata Néppárt. Ezzel reagáltak vasárnapi tájékoztatójukon Kóka János nyilatkozatára, melyet a romániai magyar sajtónak adott. A gazdasági tárca vezetője ugyanis két lapnak (Új Magyar Szó, Erdélyi Riport) is azt mondta a héten, hogy az erdélyi magyarok autonómiai törekvése nem aktuális kérdés.

Simicskó István, a KDNP országgyűlési képviselője a kormányprogram nemzetpolitikai fejezetéből idézett, mely szerint a kormány kötelessége szem előtt tartani a határon túli magyarok érdekeit, és támogatni az ő autonómiai törekvéseit. Az ellenzéki politikus úgy véli, hogy józan liberális politikus nem jelentheti ki, hogy az autonómia nem aktuális kérdés. Hozzátette, a gazdasági miniszter ezzel a kijelentésével a román szélsőséges, nacionalista politikusok alá adja a lovat. A KNDP szerint a határon túliak kulturális autonómiai törekvéseit minden eszközzel támogatni kell, és meg kell adni számukra a magyar állampolgárságot – mondta Simicskó István. Arra kérte a kormányt és az SZDSZ-t , hogy vállalják fel álláspontjukat a kérdésben, és határolódjanak el Kóka János nyilatkozatától.

Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője a tájékoztatón a Magyar Gárda megalakulásával kapcsolatban elmondta, hogy a kormánynak és a kormányfőnek abba kellene hagynia az ország riogatását. A kereszténydemokratáknak az a véleménye, hogy nem a fasiszta veszélytől kell félni, hanem a csökkenő bérektől, a munkanélküliségtől és attól, hogy a kormány elveszi az emberektől a gyógyulás esélyét. A KDNP felszólítja a kormányt, hogy fejezze be a hisztériakeltést, és koncentráljanak az általuk okozott károk helyreállítására.